Проблеми з постачанням електроніки через епідемію COVID та напівпровідникову кризу почалися давно та зачепили практично всіх виробників техніки. Компанії активно шукають методи подолання затримок постачання майбутніх пристроїв. Apple не є виключенням. Так, наприклад, раніше до виробництва iPhone 13 долучилася Індія.

Як повідомляє видання Nikkei Asia із посиланням на власні джерела, компанія планує розширити виробництво у В’єтнамі. Там вже збирають iPad та AirPods, до яких мають додати Apple Watch та MacBook. Разом з ними там можуть почати збирати HomePod. Компанія вже зробила запит до Luxshare Precision Industry та Foxconn на випробування виробничих потужностей.

Виробництво Apple Watch потребує неабиякої точності та вимагає високого рівня технологічної майстерності. Тому подібне виробництво піде на користь виробничому сектору країни. З MacBook є певні затримки через постачання компонентів, яке наразі сконцентровано в Китаї.

«AirPods, Apple Watch, HomePod і багато іншого… Apple має великі плани у В’єтнамі, окрім виробництва iPhone. Компоненти для MacBook стали більш модульними, ніж у минулому, що полегшує виробництво ноутбуків за межами Китаю. Але як зробити його конкурентоспроможним за ціною — це ще один виклик» — наголошує один із співрозмовників видання.

Такі зміни обумовлені останніми спалахами COVID, через які на карантин закривали цілі міста та, відповідно, виробничі заводи, адже Китай дуже жорстко бореться з розповсюдженням вірусу. Політика також причетна до перенесення виробництва. Ще за часів президентства Дональда Трампа в США розпочали зменшення залежності від Китаю. Саме тоді у В’єтнамі почали збирати AirPods. Разом з Apple до В’єтнаму зміщують виробництво такі компанії як Google, Dell, Amazon та інші. 

«Географічно ми бачимо, що великі міжнародні бренди електроніки, такі як Apple і Samsung, намагаються зменшити залежність від виробництва продукції в Китаї. Роль Китаю як найважливішого заводу в світі була поставлена під сумнів після початку торговельної війни, а потім і його енергетичної політики та політики нульового COVID-19. Це справді робить В’єтнам, який знаходиться близько до Китаю, ідеальним місцем для багатьох виробників електроніки, нація поступово розвиває свою екосистему ланцюга поставок» — коментує старший аналітик Isaiah Research Едді Хан (Eddie Han).

Apple, Foxconn та Luxshare не відповіли виданню на запит прокоментувати ситуацію.