Запуск непілотованої місії NASA Artemis 1 до Місяця тепер має відбутися 27 вересня, а резервна дата встановлена на 2 жовтня. Спочатку агентство розглядало повторну спробу запуску ще 23 числа, але вирішило зробити це пізніше після «ретельного розгляду багатьох питань логістики», повідомляє The Verge.

Місія Artemis 1 використовуватиме мегаракету NASA Space Launch System (SLS) для доставки капсули Orion без екіпажу до Місяця, що має стати першим етапом до повернення людей на поверхню супутника до 2025 року. Попри те, що першу спробу запуску зупинили через проблеми з двигуном, друга спроба 3 вересня закінчилася передчасно після того, як команда Artemis 1 виявила витік рідкого водню, який інженери не змогли усунути.

Зараз команда Artemis 1 вже закінчила роботу над усуненням несправності, яка передбачала заміну ущільнювачів навколо системи «швидкого відключення», що допомагає направляти холодне рідке водневе паливо в ракету. Інженери запланували випробування на 21 вересня, щоб перевірити, чи зможе швидке відключення спрацювати в кріогенних умовах, необхідних для запуску.

Також важливе питання, чи буде NASA перевіряти батареї в системі припинення польоту ракети, яку Космічні сили США можуть використовувати для знищення ракети, якщо під час її польоту щось піде катастрофічно не так. Тестування системи вимагатиме від NASA повернути SLS назад у до будівлі вертикального збору (VAB), а подорож у 6,5 км займе години. Зрештою, Космічні сили вирішать, чи зможе NASA продовжити роботу без випробувань. Саме NASA вже отримало відстрочку для продовження сертифікації ракети з 20 до 25 днів, але Космічні сили США досі вирішують, чи надавати агентству ще одну.

NASA спробує запустити ракету 27 вересня з 70-хвилинним стартовим вікном, яке почнеться об 11:37 за східним часом (о 18:37 за Києвом). Дата запуску знаходиться між двома іншими подіями: NASA планує відправити космічний корабель, який врізається в астероїд, у рамках своєї місії Double Asteroid Redirect (DART) 26 вересня, а екіпажі NASA та SpaceX відправляться на Міжнародну космічну станцію вже 3 жовтня.