Американськім технологічним компаніям, які отримують федеральне фінансування у рамках ініціативи CHIPS and Science Act, буде протягом 10 років заборонено будувати «об’єкти передових технологій» у Китаї. Про це під час брифінгу сповістила міністр торгівлі США Джина Раймондо.

«Ми збираємося запровадити обмеження, щоб гарантувати, що ті, хто отримує кошти CHIPS, не поставлять під загрозу національну безпеку… їм заборонено використовувати ці гроші для інвестування у Китаї, вони не можуть розробляти передові технології в Китаї терміном на десять років», – сказала пані Джина Раймондо, – «Компанії, які отримають гроші, можуть лише розширити свої існуючі заводи у Китаї, щоб обслуговувати китайський ринок.»

CHIPS and Science Act – це законодавча ініціатива, яку у серпні 2022 р. підписав президент США Джо Байден. У рамках цього закону йдеться про виділення $280 млрд на підтримання та розширення високотехнологічного виробництва та наукові дослідження у США, через побоювання, що США втрачають свою технологічну перевагу перед Китаєм. Закон передбачає податкові пільги для компаній, які будують заводи з виробництва мікросхем на території США.

Зараз США виробляють приблизно 10% світового обсягу напівпровідників, які є ключовими для будь-яких сучасних пристроїв від автомобілів та пральних машин до мобільних телефонів та систем наведення ракет. У 1990 році в США вироблялося майже 40% чипів.

Китай вже висловився з приводу CHIPS and Science Act, назвавши його нагадуванням про «менталітет Холодної війни».

Нагадаємо, декілька днів тому уряд США заборонив NVIDIA та AMD продавати деякі чипи в Китаї.