Наприкінці серпня у продаж почала надходити нова ревізія PlayStation 5 — CFI-1200. Тоді було відомо лише, що вона вчергове стала легше за попередню версію консолі — лишалося сподіватися, що хтось наважиться розібрати щойно придбану PS5, щоб дізнатися, завдяки чому саме. Довго чекати не довелося – ютубер Austin Evans зазирнув усередину нової ревізії та знайшов там багато цікавого.

Тоді як зовні нова PS5 нічим не відрізняється від “старої” (крім хіба що зменшеної на 200-300 г ваги), всередині відмінностей виявилося більше ніж достатньо. По-перше, материнська плата зменшилася у розмірах приблизно на 5 см, а по-друге — система охолодження отримала додаткову теплову трубку позаду та менший за розмірами радіатор. Загалом нова материнська плата разом з охолодженням тепер важить трохи більше ніж 1 кг (на ~220 г менше за оригінальну версію).

Нова ревізія PlayStation 5 отримала значне оновлення внутрішнього дизайну
Нова ревізія у центрі, ліворуч — попередня, праворуч — оригінальна модель.

Крім того, Sony змінила розташування багатьох компонентів через новий дизайн плати — наприклад, батарея CMOS, яка раніше була “на виду” й легко підлягала заміні, тепер повністю захована під радіатором — тож якщо знадобиться її замінити на нову, доведеться повністю розбирати консоль. Також змінився відсік для SSD, в якому тепер немає плати вздовж усього накопичувача, натомість встановлена металева пластина — мабуть, це зроблено для кращого охолоджування.

Зменшення радіатора ніколи не подобається гравцям, тому що вони відразу припускають найгірше — менш ефективне охолодження і, як наслідок, перегрів консолі. Але, схоже, не в цьому випадку: Остін Еванс зазначає, що нова ревізія PlayStation 5 споживає на 20-30 Вт менше енергії, ніж попередня, при цьому рівень шуму та тепловіддача залишились на тому самому рівні.

Що ж, схоже, наступний крок Sony — зменшення розмірів корпусу. Чекаємо на PlayStation 5 Slim?