NASA оголосило, що найближчими днями не буде робити нову спробу запустити ракету Space Launch System (SLS), яка в рамках місії Artemis 1 мала доставити до Місяця капсулу Orion без екіпажу. Таким чином агентство пропустить можливі вікна запуску 5-6 вересня. Ймовірно, NASA знадобиться декілька тижнів, щоб усунути технічні несправності.

SLS мала стартувати з космічного центру Кеннеді у Флориді ще 29 серпня, проте запуск відклали через проблему з кондиціонуванням одного з двигунів RS-25 (двигун 3) у нижній частині основного ступеня. Її вдалося усунути, але наступні спроби заправити ракету виявили новий недолік, який спричиняє витік рідкого водню.

Зараз інженери NASA працюють над усуненням проблеми в частині паливної системи, яка допомагає подавати рідке водневе паливо в ракету, і яка може швидко від’єднатися від неї після заправки. Навколо роз’єму для швидкого від’єднання є ущільнювач, що має запобігати витоку рідкого водню, але він не справляється з цим завданням, і в NASA зараз розглядають можливість його повної заміни.

Строки запуску залишаються непевними, адже космічне агентство намагається визначити, чи слід проводити таку заміну та усунути будь-які інші несправності на майданчику для запуску, чи потрібно транспортувати SLS назад до Корабельної збірної будівлі (VAB). Перший варіант дозволить перевірити виправлення за кріогенних температур (від -120 градусів Цельсія та нижче), але для цього навколо ракети потрібно буде побудувати накриття від впливу навколишнього середовища. У другому варіанті, будівля VAB і є таким накриттям, але не дозволяє тестувати систему за кріогенних температур.

Виступаючи незабаром після другої спроби запуску в суботу, адміністратор NASA Білл Нельсон повідомив, що якщо SLS повернеться у VAB для ремонту, наступна спроба запуску, швидше за все, відбудеться в середині-кінці жовтня, після запланованої місії екіпажу на Міжнародну космічну станцію.

Але є ще одна складність. Коли 16 серпня SLS викотили на майданчик, у NASA було 20 днів, щоб запустити ракету, перш ніж її доведеться повернути назад, щоб перевірити батареї в системі завершення польоту ракети. Ця система дозволяє Космічним силам знищити ракету, якщо щось піде не так під час запуску та польоту. NASA отримало дозвіл продовжити цей термін до 25 днів, але цей час майже закінчився. Якщо агентство не отримає іншого дозволу на продовження, ракету все одно доведеться повернути до VAB.

Будемо сподіватися, що в NASA вийде виправити всі проблеми до нового вікна запуску, яке буде відкрите з 19 вересня по 4 жовтня. Наступна можливість відкриється з 17 по 31 жовтня.