Оновлено 3.09: Запуск ракети знову відклали, цього разу через проблему з витоком палива під час заправки. Тепер в NASA повідомляють, що нова спроба може відбутися у понеділок 5 вересня. Проте також можливий переніс взагалі на жовтень.

NASA запускає на Місяць місію «Artemis 1». Вона стартує з космічного центру Кеннеді у Флориді. Це перша спроба повернутись на Місяць після понад 50 років відсутності. 

До природного супутника Землі полетить капсула Orion без екіпажу. Подорож триватиме 42 дні, за які космічний апарат має вийти на місячну орбіту, пробути там кілька тижнів і повернутися додому. Усього він здолає 2,1 мільйона кілометрів та повернеться орієнтовно 10 жовтня. 

Капсула має впасти у Тихий океан, за умови, що вона переживе прохід через земну атмосферу. За розрахунками науковців, теплозахисний екран Оріона повинен буде витримати температуру 2760°C, оскільки капсула вріжеться в атмосферу на швидкості 40 000 км/год. 

Запустити капсулу з Землі має ракета Space Launch System (SLS) вартістю $23,8 мільярда. Це найпотужніша ракета з усіх, які колись створювали. З тягою у 8,8 мільйона фунтів вона буде потужнішою за Falcon Heavy від SpaceX (5 млн фунтів). Однак майбутній SpaceX Starship подолає цей рекорд – він покаже 17 мільйонів фунтів тяги під час першого запуску.

Наразі це «єдина ракета, яка може доставити людей на Місяць», – говорить про Space Launch System керівник NASA Білл Нельсон. 

«Artemis 1» – тестова місія перед відправкою у подібну подорож людського екіпажу. Під час неї науковці спостерігатимуть, як поводиться космічний корабель, та протестують новий скафандр, у якому до Місяця полетить манекен. 

«Вона прокладе шлях, яким люди пройдуть під час наступного польоту Orion, та розширить межі відомого, щоб підготуватися до цієї місії», – говорять у NASA про «Artemis 1».

За наступної місії «Artemis 2» людський екіпаж повинен буде так само облетіти довкола супутника, а вже під час «Artemis 3» NASA спробує висадити чоловіка та жінку на поверхню Місяця. Наразі друга місія запланована на кінець 2024 року, а третя має відбутися ще за рік. У перспективі досвід, отриманий під час місій «Artemis», має підготувати людство до польотів на Марс. 

Оновлено о 16:04: Через проблеми з кондиціонуванням двигуна запуск перенесли на п’ятницю.

Інженери NASA сподіваються усунути проблему, пов’язану з кондиціонуванням одного з двигунів RS-25 (двигун 3) у нижній частині основного ступеня.

Наступна спроба запланована на п’ятницю, 2 вересня, приблизно о 12:48 за східним часом (19:48 за Києвом). Якщо цей запуск буде успішним, місія триватиме 39 днів, а Orion повернеться на Землю 11 жовтня. Якщо проблему не вийде розв’язати до п’ятниці, то у понеділок, 5 вересня, відкриється третє вікно запуску.

Оновлено 31.08: Тепер NASA буде мати двогодинне вікно у суботу 3 вересня, починаючи з 2:17 p.m. EDT (21:17 по Києву).

Сподіваємося, що подивитися запуск в прямому ефірі можна буде все-таки у п’ятницю. Трансляція має відбутися на офіційному YouTube-каналі NASA: