Вчені намагаються вирішити загадку з космічним кораблем NASA «Вояджер-1». Апарат працює нормально, отримує і виконує команди з Землі, а також збирає і надсилає наукові дані – однак показники системи AACS, яка відповідає за орієнтацію, є дуже дивними. 

Все вказує на те, що система досі працює, однак дані виглядають так, ніби їх згенерували випадковим чином. Або ж вони не можуть відображати жодний можливий стан системи. При цьому жодна з бортових систем захисту не зреагувала на проблему і не перевела корабель у «безпечний режим», щоб дати інженерам час знайти несправність. Сигнал «Вояджера-1» не ослаб – це означає, що AACS продовжує тримати його антену у правильному напрямку.

Поки природа проблеми не зрозуміла і вчені продовжують уважно стежити за сигналом. Невідомо, чи вплине це згодом на здатність корабля збирати й передавати наукові дані. 

«Вояджер-1» – 45-річний космічний корабель, що досліджує міжзоряний простір. Його та брата-близнюка «Вояджер-2» запустили ще 1977 року – обидва кораблі значно перевершили очікування розробників, досі залишаючись на зв’язку. «Вояджер-1» перебуває на відстані 23.3 мільярди кілометрів від Землі. Світло проходить цю відстань за 20 годин і 33 хвилини – отже вчені мають чекати майже два дні, щоб відправити повідомлення та отримати відповідь. 

Вояджери – єдині кораблі, що знаходяться у міжзоряному просторі. Це середовище з високою радіацією, що теж могло вплинути на роботу. Зараз науковці впевнені, що вони знайдуть причину неправильної телеметрії, або зможуть адаптуватись до аномалії. 

«Вояджер-2», який знаходиться на відстані 19.5 мільярдів кілометрів від Землі, продовжує працювати у штатному режимі.