Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде сповістила у Твіттері, що Швеція офіційно погодилась розглянути питання надання Україні самохідних артилерійських установок Archer.

«Уряд Швеції передає 7-й пакет військової допомоги Міністерству Оборони України з артилерійськими боєприпасами на суму 500 мільйонів шведських крон. Це не останній пакет. Управління матеріального забезпечення оборони і Збройні сили Швеції оцінять можливість надання шведської артилерійської системи Archer, ПЗРК RBS70 тощо. Швеція підтримує Україну.» – йдеться у повідомленні.

Швеція розглядає можливість надання Україні 155-мм САУ Archer

Звісно, найцікавіше у цьому повідомленні саме 155-мм САУ Archer, яку українські військові мріють отримати з самого початку гарячої фази війни. Неймовірна самохідна гаубиця, яка усього за 1 хвилину 15 секунд може розгорнутися з похідного положення у бойове, зробити 3 постріли й покинути позицію навіть до того, як перший снаряд влучить у ціль. Просто фантастика!

А ще Archer може стріляти у шаленому темпі 8–9 пострілів за хвилину, їхати навіть з усіма пробитими колесами, використовувати високоточні снаряди M982 Excalibur та 155 BONUS.

Перша серійна САУ Archer стала до лав Збройних сил Швеції лише 1 лютого 2016 р., тобто це одна з найновітніших систем на ринку. Швеція поки що єдина країна світу, яка оперує цією чудо зброєю (48 САУ у складі 9-ого артилерійського полку), але Archer цікавляться у США та Швейцарії. Це недешева САУ – вартість одиниці становить $4,5 млн.

Швеція розглядає можливість надання Україні 155-мм САУ Archer

Щодо RBS 70, які згадує пані Лінде, то це ПЗРК ближнього радіуса дії (висота цілі до 5 км, дальність до 9 км) з надзвуковими ракетами, що розганяються до швидкості у 2 Маха (2 450 км/година), не залишаючи цілі часу на реагування. Наведення здійснюється по лазерному променю.

Що ж, сподіваємось, уряд Швеції гарно усвідомлює, що стоїть на кону, і ЗСУ врешті-решт отримають омріяні Archer! Ось і подивимось, яка з сучасних систем покаже себе краще в умовах реального бойового застосування!

Швеція розглядає можливість надання Україні 155-мм САУ Archer

Технічні характеристики Archer Artillery System
Маса – 30 тонн
Довжина – 14,1 м
Ширина – 3,0 м
Висота – 3,9 м
Екіпаж – 2-4 (командир, водій, 1-2 оператори)
Озброєння – 155-мм гаубиця FH 77
Довжина ствола – 52 калібри
Вторинне озброєння – дистанційно керований модуль Protector (RWS)
Скорострільність гаубиці – 20 пострілів за 2,5 хвилини; 1 постріл за 7,5 секунди
Ефективна дальність стрільби – 30 км (стандартні снаряди), 40 км (активно-реактивні снаряди); 60 км (снаряди M982 Excalibur)
Шасі – Volvo A30D 6×6
Двигун – дизель
Потужність – 340 к.с. (250 кВт)
Оперативний діапазон – 650 км
Максимальна швидкість – 90 км/год