OSINT-канал Ukraine Weapons Tracker розповсюдив у мережі відео, на якому показано ураження ворожого танку дуже незвичним снарядом. Ukraine Weapons Tracker вважає, що це німецький високоточний снаряд SMArt 155, але існує й думка, що це може бути французько-шведський 155 BONUS, тим більше, що принцип дії обох боєприпасів майже ідентичний.

SMArt 155 та 155 BONUS – це високоточні 155-мм касетні артилерійські снаряди для стрільби на великі відстані й ураження бронетехніки з верхньої півкулі. Кожен з них містить по два касетних бойових елемента, які відокремлюються на підльоті до цілі та падають зверху, уповільнюючись і стабілізуючись користуючись або невеличким парашутом (SMArt 155), або маленькими крилами-вінглетами (155 BONUS).

SMArt 155 чи 155 BONUS? ЗСУ використовує дуже цікаві високоточні снаряди для знищення ворога

Кожен з бойових елементів має незалежну систему наведення з міліметровим радаром та інфрачервоним сенсором, які сканують місцевість та порівнюють сигнатури об’єктів з базою даних ворожої техніки. Після захвату цілі бойові елементи знижуються та підриваються на відстані приблизно 20-50 м, формуючи високошвидкісне ударне ядро, яке саме і вражає ціль. Тобто при вдалому пострілі кожен зі снарядів SMArt 155 або 155 BONUS може знищити відразу два танки, ЗРК або САУ ворога.

https://www.youtube.com/watch?v=ApoYo8CrtiY

На жаль по відео, яке надав Ukraine Weapons Tracker, не можна однозначно визначити які саме боєприпаси використали ЗСУ для знищення рашистів цього разу. Але що б це не було, виглядає гарно, тобто щиро дякуємо партнерам.