Не тільки дисплеї смартфонів можуть складатися. Компанія ASUS презентувала великий 17-дюймовий лептоп, дисплей якого можна зігнути навпіл. Він призначається користувачам, які, за словами виробника, «потребують пристрою з ідеальним балансом мобільності та продуктивності в сучасному виконанні».

Такий лептоп має декілька моделей використання. Він може бути повністю відкритим та дозволяє працювати із зовнішніми маніпуляторами (в комплекті є клавіатура з трекпадом), може забезпечити віртуальну клавіатуру у напівзігнутому стані, може використовуватися як книга або планшет. Всі випадки розраховані на роботу в різних умовах, що має забезпечити користувачу мобільність та комфорт роботи.

Представлено ASUS Zenbook 17 Fold OLED — ноутбук з великим гнучким дисплеєм

У складеному стані Zenbook 17 Fold має розмір менший за аркуш паперу, тому при транспортуванні потребує менше місця, ніж може займати звичайний лептоп з дисплеєм такої діагоналі. Розміри розкладеного стану корпусу становлять 378,5×287,6×8,7-12,9 мм, а складеного — 287,6×189,3×17,4-34,4 мм. Вага без клавіатури не дуже велика — 1,5 кг, а з нею збільшиться на додаткові 300 грамів. 

Розмір клавіатури становить 285×182×5,5 мм. У напівскладеному стані лептопа її можна закріпити на нижній половині дисплея за допомогою магнітів.

Представлено ASUS Zenbook 17 Fold OLED — ноутбук з великим гнучким дисплеєм

До того ж ASUS зазначає відповідність вимогам військово-промислового стандарту MIL-STD-810H. Шарнір розраховано на 30 тисяч складань. Зазначається, що він має працювати приблизно 9 років, якщо відкривати дисплей 6 разів на день. Тобто, скоріше за все користувач швидше замінить лептоп, а ніж цей вийде з ладу.

17,3-дюймовий OLED-дисплей отримав роздільну здатність 2,5К зі співвідношенням сторін 4:3. В напівскладеному стані його можна віртуально розділити на два екрани з Full HD та 3:2. Частота оновлення зображення становить 60 Гц. Також матриця має забезпечити 100% відтінків діапазону DCI-P3. Звісно, дисплей сенсорний.

Представлено ASUS Zenbook 17 Fold OLED — ноутбук з великим гнучким дисплеєм

Додатково він може автоматично регулювати рівень підсвічування та колірну температуру. За допомогою інфрачервоного датчика та 5-мегапіксельної вебкамери він також може контролювати присутність користувача та заблокувати систему, якщо власник не на місці. Ще в корпусі є чотири динаміки Harman/Kardon з підтримкою Dolby Atmos.

Всередині лептопа працюють Intel Core i7-1250U з Intel Iris X, є 16 ГБ оперативної пам’яті (LPDDR5) та накопичувач місткістю 1 ТБ (PCIe 4.0), що разом відповідає стандартам Intel Evo. Для бездротового підключення є Wi-Fi 6E та Bluetooth 5.2, а для інших аксесуарів є два порти Thunderbolt 4 та 3,5 мм Jack.

Представлено ASUS Zenbook 17 Fold OLED — ноутбук з великим гнучким дисплеєм

Ноутбук працює з операційною системою Windows 11 Home/Pro, яку доповнюють різні фірмові інтелектуальні системи для керування зображенням, звуком тощо.

Автономність забезпечує акумулятор місткістю 75 Вт•год з підтримкою USB-C Easy Charge та PowerDelivery. Час роботи в залежності від моделі використання має становити 8,5-9,5 годин. Потужність комплектного блока живлення становить 65 Вт.

Представлено ASUS Zenbook 17 Fold OLED — ноутбук з великим гнучким дисплеєм

Продаж в Україні має розпочатися в четвертому кварталі 2022 року. Ціна — від $3499 (без податків).