Колишній керівник відділу безпеки Twitter, а нині хакер і експерт з кібербезпеки Петер Затко свідчить, що соцмережа приховує реальну кількість ботів серед своїх користувачів. За його словами, компанія приховує власну недбалість і вводить в оману федеральних регуляторів щодо реальної кількості ботів на платформі, повідомляє The Verge. 

Звинувачення можуть мати руйнівні наслідки для компанії, в тому числі величезні штрафи й перегляд пропозиції Ілона Маска придбати Twitter. Петера Затко звільнили з компанії у січні цього року. Він говорить, що це була помста за його неготовність мовчати про вразливі місця у компанії. 

Минулого місяця Затко подав скаргу до Комісії з цінних паперів і бірж, в якій звинуватив Twitter в обмані акціонерів і порушенні угоди щодо стандартів безпеки. В інтерв’ю CNN він пояснив, що приєднався до Twitter у 2020 році, після того, як соцмережу зламали та багато акаунтів впливових осіб було скомпроментовано. 

Тоді експерт вважав, що платформа критично важлива для світу. Однак згодом він розчарувався у компанії через небажання генерального директора виправляти численні недоліки у сфері безпеки. 

Основні звинувачення, які висуває Петер Затко:

  • Надто багато співробітників Twitter (близько 7000) мають доступ до конфіденційних даних користувачів і внутрішнього програмного забезпечення
  • Компанія вводить в оману Федеральну торгову комісію та робить неправдиві заяви
  • Twitter ігнорує ботів, стверджуючи, що їх лише 5%, та не бажає їх видаляти
  • Компанія має урядових агентів, які можуть працювати для придушення протестів та інакомислення. Наприклад, Затко стверджує, що індійський уряд змусив Twitter найняти урядового агента, який має доступ до даних користувачів
  • Дані користувачів не видалялись належним чином, оскільки відстежити їх розміщення у багатьох місцях і видалити дані звідусіль було досить складно. Лише нещодавно соцмережа почала робити це правильно. 

Скарга Затко збігається зі звинуваченнями Ілона Маска, який прагне змінити умови придбання компанії, посилаючись на ботів. Невідомо, чи вплине це на юридичний розгляд справи, однак очевидно може допомогти Маску здобути прихильність суспільства.