Після запуску платної підписки Telegram Premium, яку користувачі зустріли без особливого ентузіазму, засновник месенджера Павєл Дуров, схоже, продовжує активно шукати способи монетизації свого сервісу. Наступним його кроком може стати поява у Telegram платформи на основі блокчейн для продажу ніків, а в майбутньому навіть каналів, стікерів та емодзі. Про це Дуров написав у своєму Telegram-каналі:

Я справді вражений успіхом нещодавно проведеного TON аукціону для їхніх імен доменів/гаманців. Wallet.ton був проданий за 215 250 тонкойнів (~$260 000), а casino.ton — за ~$244 000.

Якщо TON вдалося досягти цих результатів, уявіть, наскільки успішним може бути Telegram із його 700 мільйонами користувачів, якщо ми виставимо на аукціон зарезервовані @-імена користувачів, посилання на групи та канали. На додаток до мільйонів привабливих адрес t.me, таких як @storm або @royal, усі чотирилітерні імена користувачів можуть бути доступні для продажу (@bank, @club, @game, @gift тощо).

Це створило б нову платформу, на якій власники імен користувачів могли б передавати їх зацікавленим сторонам у захищених угодах із захищеним правом власності на блокчейні за допомогою смарт-контрактів, подібних до NFT. Інші елементи екосистеми Telegram, зокрема канали, стікери чи емодзі, пізніше також можуть стати частиною цього ринку.

Що стосується масштабованості та швидкості, TON, мабуть, має найкращу технологію для проведення таких децентралізованих продажів. Наша команда може писати куленепробивні смарт-контракти для TON (оскільки це ми винайшли його мову смарт-контрактів), тому ми схильні випробувати TON як базовий блокчейн для нашого майбутнього ринку.

Подивімося, чи зможемо ми додати трохи Web 3.0 до Telegram найближчими тижнями.

Як помітила редакція Mezha.Media, пост про продаж ніків в Telegram-каналі Дурова спочатку набрав понад 22 тис. дизлайків, проте пізніше реакції в каналі засновника Telegram просто вимкнули. Зараз їх немає до жодного посту в його каналі. Схоже, що реакція користувачів сервісу на нову модель монетизації не дуже сподобалася Дурову.