Володимир Зеленський підписав Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій, якій передбачає облаштування обов’язкових бомбосховищ у кожній новобудові. Новий закон, був прийнятий Верховною Радою ще 29 липня 2022 р. і ось отримав підпис Президента.

Зокрема, тепер містобудівна документація на регіональному та місцевому рівнях має обов’язково містити розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту, який визначає план розвитку укриттів і забезпечення безперешкодного доступу до них громадянам.

Закон містить наступні ініціативи:

  • врахування заходів цивільного захисту ще на стадії розробки будівельної документації;
  • спрощення процедури передачі земельних ділянок для будівництва бомбосховищ;
  • обов’язкове розміщення споруд цивільного захисту (укриттів, сховищ, бомбосховищ) при будівництві об’єктів, на яких будуть постійно перебувати понад 50 осіб або періодично перебувати понад 100 осіб;
  • необхідність утримання укриттів в постійній готовності.

Крім того, згідно з законом органи державного архітектурно-будівельного контролю можуть відмовити у видачі сертифіката про готовність будівлі до експлуатації, якщо забудовник належним чином не виконає необхідні умови з обладнання бомбосховища.

Здається Україна переходить у режим Ізраїлю, тобто постійної, навіть після нашої перемоги, готовності до ракетного удару від «гарних сусідів». І це добре.