«Вічні хімікати» – дуже стійкі сполуки, які знаходять всюди на Землі, навіть у дощовій воді Антарктиди. Вони шкідливі для людини, майже не розкладаються природним чином і входять до складу багатьох поширених речей – тефлонових сковорідок, одноразових стаканчиків, протипожежної піни тощо. Однак зараз науковці знайшли спосіб відносно швидко і дешево руйнувати «вічні хімікати». 

У дослідженні, результати якого опублікували в журналі Science, науковці змішали «вічні хімікати» з двома недорогими сполуками при слабкому кипінні. За кілька годин молекули хімікатів розпалися, неабияк здивувавши вчених. 

Нова технологія дозволить знищувати «вічні хімікати» після того, як їх витягнуть із води чи ґрунту. Науковці зауважують, що попереду ще багато роботи, щоб зробити їх метод практичним за межами лабораторії. 

«Вічні хімікати» – пер- та поліфторалкільні речовини – вперше створили у 1930-х роках. Вони виявились дуже ефективними у відштовхуванні води та жиру, тож їх почали широко застосовувати у промисловості. Особливістю цих речовин є надзвичайно стійкі молекули, які не може зруйнувати вода, ферменти бактерій чи інші природні речовини. У результаті «вічні хімікати» накопичуються у воді та ґрунті по всій Землі. 

Ці речовини також шкідливі для здоров’я людини. Їх пов’язують з підвищеним ризиком раку, шкодою для печінки, низькою вагою дітей при народженні та зниженням імунітету.