Майже по всій планеті дощова вода містить «вічні хімікати» у небезпечній кількості, свідчить нове дослідження. Це речовини пер- і поліфлюороалкіл – велика група хімікатів, які створюються людиною та не трапляються у природному середовищі. Вони також не розпадаються у довкіллі, тому відомі, як «вічні хімікати».

Речовини мають антипригарні та плямовідштовхувальні властивості, тому їх можна знайти у складі багатьох побутових речей – посуду, електроніки, косметики, пакування для харчових продуктів. Однак зараз дослідники Стокгольмського університету знайшли їх у дощовій воді у більшості місць на планеті. У тому числі в Антарктиді. 

За останні десятиліття токсичність цих речовин краще вивчили, тож мінімально допустимі їх дози для вживання знизились у рази. Для однієї з них – перфтороктанової кислоти – допустиме значення впало у 37.5 мільйонів разів у США. Серед ризиків для здоров’я, які несуть ці речовини – безпліддя, затримка розвитку у дітей та вища ймовірність раку. 

«Хоча у індустріальному світі ми рідко п’ємо дощову воду, багато людей у всьому світі очікують, що вона безпечна для пиття. Вона також живить багато наших джерел питної води», – говорять науковці. 

На їхню думку, мають бути встановлені жорсткіші обмеження щодо цих речовин, а виробники, що забруднюють ними довкілля, мають сплачувати великі кошти для зменшення кількості хімікатів у воді до безпечного рівня.