Нещодавно від Dodge була доволі сумна для поціновувачів авто новина, яка підтвердила перехід маслкарів компанії на електротягу. Для багатьох автолюбителів одним з перших питань став звук. Те, що електричні двигуни зможуть забезпечити автівкам достатньо потужності, жодних сумнівів не викликає. Але ж однією з «фішок» таких машин, як Dodge Charger, є саме звук двигуна… Відповідь довго чекати не довелося.

На спеціальному івенті материнської компанії Dodge — Stellantis — частина презентації була відведена саме новому концепту електричного Dodge Charger Daytona SRT. CEO Dodge Тім Куніскіс (Tim Kuniskis) доволі довго підводив до суті, що на тлі сьогоднішніх змін в автомобільній галузі перехід на електрику неминучий навіть для маслкарів. Але компанія взяла за мету зберегти основу — зовнішній вигляд, звук та управління.

Перейдемо одразу до найцікавішого — звуку. Розробники назвали це Fratzonic Chambered Exhaust («Камерний вихлоп Fratzonic»). Через підсилювач машина видає потужне «ревіння» у 126 дБ, що на рівні з моделями Hellcat. Він, звісно, звучить як згенерований звук. Але компанія просто не могла піти шляхом всіх інших виробників й залишити автівку «німою».

Зовнішність також змогли вберегти, але й відповідно оновити. Дизайнери надихалися оригінальним Charger Daytona, де також повітря пропускалося через передню частину автівки (щоправда, тоді це була величезна «губа» під бампером). Подібний елемент зберегли та назвали R-Wing.

Представлений концепт все ж виглядає значно футуристичніше через нові ходові вогні та задні ліхтарі, приховані у дверцятах ручки, великі вікна та скляну стелю. Але роздуті колісні арки, загальна форма з довгим та високим капотом, «агресивні» колеса й інше все ж добре демонструє коріння цієї автівки.

При цьому Куніскіс додав, що в компанії розуміють, що зробили далеко не найаеродинамічнішу машину, але їх це не хвилює, адже вони мали зберегти зовнішність моделі.

Про управління розкрили пару цікавих деталей. Звісно, потужності буде достатньо. 

«Всі знають, що електричні автівки швидкі. Навіть найнудніші швидкі» — каже Куніскіс. 

Але зберегти схожі характеристики керування все ж поставили за ціль (жарт від редакції: новий Charger також буде їхати або лише прямо, або боком). Інженери розробили трансмісію, яка буде такою ж швидкою, як на інших електрокарах, але якимось чином все ж буде давати водію відчуття перемикання передач. Систему назвали eRupt.

Щодо точних характеристик, наразі нічого не розповіли, окрім того, що концепт базується на 800-вольтовій платформі Banshee. У автівки буде від трьох до дев’яти рівнів потужності через власну систему PowerShot push-to-pass. Ця система дозволить обирати режими їзди, такі як Slam, Drift, Drag та навіть Donat (очевидно, для остаточного знищення залишків гуми).

Також пан Куніскіс зазначив, що оскільки це електрокар, машина стане значно універсальнішою, ніж була раніше. Вона матиме повний привід, що дозволить їздити за будь-яких погодних умов (наразі тільки «молодші» комплектації SXT та GT мають опцію з AWD, всі інші приводяться в рух виключно задніми колесами).

«Dodge — це м’язи, ставлення та продуктивність, і бренд несе цю “фішку” на своїх плечах у сегмент BEV (Battery-powered Electric Vehicle — ред.) завдяки концепції, наповненій патентами, інноваціями та характеристиками продуктивності, які втілюють електрифіковані “м’язи завтрашнього дня”» — додає Куніскіс.

Повний запис презентації Dodge Charger Daytona SRT: