Як ви напевно пам’ятаєте, Фонд Сергія Притули нещодавно швидко зібрав гроші на три безпілотники «Байрактар», які турецька компанія врешті подарувала Україні. Тоді Фонд зобов’язався використати гроші належним шляхом. І ось «цей день настав» та пан Притула розповів, на що саме пішли заощаджені кошти.

Після консультацій з Міністерством оборони України, отримані 600 млн грн допомогли підписати угоду з фінською компанією ICEYE на доступ до супутникових даних більш ніж на рік вперед.

«Українці, ви — космос! Ми купили супутник!» — каже Притула у своєму зверненні.

Угода також передбачає доступ до бази даних сузір’я супутників компанії. Це дозволить оперативно отримувати нагальну інформацію про стан подій в потрібних місцях та відповідно планувати подальші дії у боротьбі з військами рф.

«”Бавовни” буде багато» — додає Притула.

Зазначається, що наразі компанія ICEYE надає найбільш розвинену технологію радарно-супутникової зйомки. За словами компанії, її супутники дозволяють слідкувати за Землею «крізь хмари та бачити в цілковитій темряві».

У своєму твіттері The Alpha Centauri розповідають, що супутники компанії «проводять спостереження в мікрохвильовому діапазоні (роздільна здатність може досягати 25 см), що дає можливість отримувати знімки у будь-який час та за будь-яких погодних умов. Оновлюються дані приблизно кожні кілька годин».

«Цією угодою ICEYE продовжує свої зусилля з надання Україні об’єктивних даних і технологічної підтримки. Ми твердо віримо, що завдяки роботі Благодійного фонду Сергія Притули технологія SAR та її можливості й надалі будуть додавати значну цінність для уряду України» — говорить генеральний директор ICEYE Рафал Моджевскі (Rafal Modrzewski).

Фонд також висловив вдячність засновнику EOS DATA Analytics Максу Полякову за всю підтримку та експертизу, надану проєкту. Нагадаємо, що завдяки EOS Україна вже отримує супутникові дані від GEOSAT 2.