В Офісі Президента розглядають модель нової податкової реформи, яка скасує ЄСВ і змінить ставки основних податків, а також передбачатиме жорсткіший контроль за їх сплатою. Про це розповів заступник голови ОП Ростислав Шурма в інтерв’ю Forbes. 

«Остаточного рішення ще немає. Але так, ми справді обговорюємо модель, яка називається «10–10–10»: 10% – податок на прибуток, 10% – ПДФО та 10% – ПДВ, а також скасування ЄСВ та воєнний збір 3%. Однак при цьому – майже повне скасування всіх пільг, посилення відповідальності за порушення податкового законодавства й такі речі, як, наприклад, доступ податкової до інформації про банківські рахунки для запобігання ухиленню від сплати податків», – повідомив Шурма. 

Посадовці ще не дійшли згоди з цього питання. Однак Шурма сподівається, що нову модель ухвалять протягом кількох місяців – пів року. 

За його словами, податкова реформа дасть серйозний імпульс економіці у довгостроковій перспективі. Компенсатором реформи, який дозволить наповнити бюджет, може стати сумлінна сплата податків за зниженими ставками. Також в Україні недостатньо оподатковуються тютюн, алкоголь і нафтопродукти, забруднення довкілля. Крім цього, розглядають ідею податкових стимулів для розвитку переробної промисловості. 

«Я – великий прихильник таких радикальних податкових змін, причому вважаю, що їх, мабуть, треба робити зараз. Це також наш унікальний шанс змінити культуру сплати податків у країні», – говорить Ростислав Шурма.