Google навчає роботів краще розуміти людей за допомогою мовних моделей

Ще один крок до самостійності роботів зробили в Google. Замість того, щоб програмувати кожну їх дію, роботів поєднали з мовними моделями, які дозволяють самостійно аналізувати запити людини та формувати відповідь, пише The Washington Post. 

Під час однієї з демонстрацій такого підходу дослідник звернувся до робота: «Я зголоднів, можеш принести мені перекусити?». Робот самостійно пошукав у кафетерії, відкрив ящик, знайшов пакетик чипсів і приніс його людині. 

Великі мовні моделі – нещодавно розроблене програмне забезпечення, яке дозволить використовувати роботів у більшій кількості щоденних задач. Мовні моделі беруть великі обсяги тексту з інтернету та використовують його для навчання штучного інтелекту, щоб той міг вгадувати відповіді на певні питання чи коментарі. Вони стали настільки вправними, що один з інженерів Google навіть повірив у свідомість ШІ. 

Робот демонструє здатність знаходити та підбирати предмети. Джерело: The Washington Post

За словами керівників та дослідників Google, цього разу вони вперше поєднали мовні моделі з роботами. 

Підхід ще не досконалий. Наприклад, на прохання зібрати бургер, робот зміг покласти інгредієнти у правильній послідовності, та замість того, щоб додати кетчуп, вирішив покласти всередину усю пляшку. Проте мовні моделі дадуть роботам знання для планування високого рівня. Вони також дають можливість роботам самостійно аналізувати складні інструкції, інтерпретувати їх і давати відповіді, які мають сенс.