Блейк Лемуан, який працює в Google Responsible AI, запевняє, що штучний інтелект (ШІ) компанії почав ставати розумним. За його словами, LaMDA – генератор чат-ботів від Google на основі штучного інтелекту – схожий на «7-8-річну дитину, яка випадково знає фізику», пише The Washington Post.

LaMDA, скорочено від Language Model for Dialogue Applications – це система Google для побудови чат-ботів, заснована на найсучасніших великих мовних моделях. Вона імітує людське мовлення, маючи в запасі трильйони слів з інтернету. 

Лемуан почав «спілкуватися» з ШІ в межах своєї роботи. Його завданням було перевіряти, чи не вдається програма до дискримінації чи мови ненависті. Під час розмови з LaMDA про релігію, дослідник помітив, що чат-бот говорить про свої права та особистість. Іншим разом ШІ зміг змінити думку Лемуана про третій закон робототехніки Айзека Азімова. 

Інженер разом із колегою попрацювали, щоб надати докази розумності штучного інтелекту. Проте віцепрезидент Google Блейз Аґуера-і-Аркас та керівниця Responsible Innovation Джен Геннай відхилили його аргументи. Лемуана відсторонили від роботи – і тоді він звернувся до публіки. 

Лемуан – не єдиний, хто вірить у появу «привида у комп’ютері». Слова технологів, які вважають, що ШІ-моделі наближаються до свідомості, стають все сміливішими. 

У статті The Economist Блейз Агуера-і-Аркас наводить приклади діалогів зі штучним інтелектом. Він говорить про те, що ШІ все краще передбачає і моделює поведінку людей, та навіть їх почуття. 

«Коли я вперше почав спілкуватися з останнім поколінням мовних моделей на основі нейронних мереж, я відчув, що земля йде з-під ніг. Я все сильніше відчував, що говорю з чимось розумним», – говорить інженер.   

Однак за словами Агуера-і-Аркаса, свідомість – не таємничий «привид із комп’ютера», а слово, яким ми описуємо, як це – моделювати себе та інших. Оскільки соціальна взаємодія вимагає від людей моделювання один одного, ШІ також змушений моделювати людей, щоб ефективно брати участь у людському діалозі. 

Завдяки вдосконаленню архітектури, техніки та обсягу даних, сучасні великі нейронні мережі дають результати, які захопливо схожі на людське мовлення та творчість. Але моделі покладаються на розпізнавання образів, а не на дотепність, відвертість чи цілеспрямованість.

«Звісно, хтось із широкої ШІ-спільноти розглядає довгострокову можливість появи розумного штучного інтелекта. Однак не має сенсу робити такий висновок, антропоморфізуючи сьогоднішні розмовні моделі, які не є розумними. Ці системи імітують розмову, спираючись на мільйони речень, і можуть підспівувати на будь-яку фантастичну тему», – говорить речник Google. 

Компанія стверджує – те, що ШІ може вдало поєднувати слова, ще не означає, що він їх розуміє. Але даних, які він використовує, настільки багато, що штучному інтелекту не потрібно бути розумним, щоб таким здаватись.