За останні пів року ми вже неодноразово бачили, що сила країни та здатність її народу до добрих справ вимірюється не розміром та заможністю держави, а скоріш почуттям власної гідності та зухвалістю її громадян. І це в черговий раз демонструє маленька, але горда Латвія, за останні два дні надійшло відразу декілька повідомлень про постачання зброї з цієї країни.

Вчора, 15 серпня 2022 р. міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс сповістив у Твіттер, що Латвія передає ПС ЗСУ чотири гелікоптери.

«ПС України щойно отримали чотири подаровані Латвією гелікоптери, які найближчим часом увійдуть до складу авіапарку ЗСУ. Підтримка України західними країнами не повинна припинитися, поки вона не звільнить всю свою територію від російських окупаційних військ», – зауважив Артіс Пабрікс.

Йдеться про два гелікоптери Мі-17 та два Мі-2, враховуючи, що у складі Повітряних сил Латвії усього 4 Мі-17, а надходження чотирьох замовлених Sikorsky UH-60 лише очікується, це досить шляхетний подарунок.

Вже сьогодні, 16 серпня 2022 р. міністр оборони України Олексій Резніков теж через Твіттер оголосив, що 6 155-мм САУ M109A5 надані Латвією, вже нищать рашистів на фронті.

«Ще 6 гаубиць М109, які нещодавно прибули до України з Латвії, вже показують результати на полі бою. Я щиро вдячний своєму латвійському колезі Артісу Пабріксу та народу Латвії за непохитну підтримку. Разом ми переможемо!» – написав пан Резніков.

Знову ж таки, у складі Сухопутних військ Латвії лише 53 САУ M109A5 придбаних в Австрії. 6 самохідних гаубиць – це саме нова батарея у складі ЗСУ, і це дуже суттєва кількість, як для Латвії.

І наостанок… Латвія вирішала приєднатися до флешмобу «Купи українцям Bayraktar TB2». Збір коштів стартував на платформі Ziedot.lv сьогодні, 16 серпня 2022 р. За пів дня зібрано вже €153 тис. з необхідних €5 млн.

Ну що тут сказати. Лише дуже дякуємо, Латвіє! Kopā mēs uzvarēsim!