Вище керівництво Китаю розгніване невдачами у напівпровідниковій галузі. Десятки мільярдів доларів, які інвестували за останнє десятиліття, не принесли значного технологічного прориву, а Вашингтон і надалі успішно стримує технологічні амбіції Пекіну. Незадоволення уряду спричинило антикорупційні розслідування у галузі, яка звикла до підтримки, повідомляє Bloomberg. 

Найбільше перевірки торкнулись Фонду індустрії інтегральних схем, відомого як Великий фонд, що був основним посередником для передачі коштів виробникам. У вівторок головне антикорупційне агентство почало розслідування проти ще трьох керівників фонду на додачу до міністра Сяо Янціна. 

«Якщо ви збираєтеся вкладати десятки мільярдів доларів у галузь, незалежно від того, чи пов’язана вона з високими технологіями, чи просто з будівництвом поїздів і аеропортів, у вас будуть незаконні операції», – говорить Джордан Шнайдер, аналітик і ведучий подкасту China Talk. 

Під розслідування потрапив голова Великого фонду, який раніше попереджав, що «нереально» зрізати кути у виробництві мікросхем. Фонд переважно діяв закрито і тримав інвестиційні стандарти якомога далі від громадськості, що, за словами аналітиків, завадило підзвітності. 

Розслідування почались на тлі зменшення експорту обладнання для виробництва мікросхем зі США до Китаю. Штати також спонукають країни-союзники долучитися до блокади. Зокрема, скоротити постачання обладнання для виробництва чипів можуть нідерландська ASML Holding NV та японська Nikon Corp. 

Цього року китайські урядові установи розпочали переглядати плани для стратегічно-важливих галузей на випадок посилення санкцій США. Коли минулого місяця високопосадовці розглянули звіт напівпровідникової галузі, стало зрозуміло, що успіх у ній, можливо, був перебільшений, а багато інвестицій не принесли результатів.