Вашингтон починає все сильніше стримувати економічні амбіції Пекіна на ринку мікросхем. Для цього США обмежує доступ Китаю до обладнання для виробництва чипів, повідомляє Bloomberg із посиланням на двох великих виробників.

Раніше Вашингтон заборонив продавати без ліцензії обладнання, на якому можна виробляти чипи 10 нм або досконаліші. Обмеження стосувалось провідного китайського виробника Semiconductor Manufacturing International Corp.

Тепер заборону розширили до чипів, менших за 14 нм. Імовірно, мораторій поширюється не тільки на вказаного виробника, а й інші підприємства під керівництвом контрактних виробників мікросхем із Китаю. В тому числі на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Отже, нова заборона охопить ширший спектр напівпровідникового обладнання. 

«Нещодавно нас повідомили про розширення обмежень на постачання технології до Китаю для фабрик, які працюють (із чипами) менше 14 нм. Це зміна, про яку люди думали, що вона може статися, і ми готові повністю її дотримуватись», – говорить Тім Арчер, головний виконавчий директор Lam Research Corp. 

Міністерство торгівлі США повідомило, що посилює політику щодо КНР, проте не уточнило геометрію чипів. Водночас за останні два тижні всі американські виробники обладнання отримали пропозицію не постачати обладнання китайцям для виробництва на 14 нм або менше, за словами інсайдерів. Оскільки багато ліцензій на 14 нм вже було скасовано, зміни матимуть незначний фінансовий вплив.