СЕС-«квітки» SmartFlower стали популярними у Європі та США. Перша така електростанція з’явилась і в Україні – її встановили в Тернополі. Подібні сонячні енергетичні системи будуть розміщувати у комунальних закладах та установах міста, повідомляє Екополітика. 

SmartFlower, що схожа на квітку соняха, здатна відстежувати Сонце та виробляє на 40% більше енергії за звичайні панелі. Щодня після заходу Сонця «пелюстки» автоматично складаються та очищаються для максимального використання сонячної енергії. Потужність такої системи сягає 2.5 кВт, що дозволяє виробляти від 4000 до 6200 кіловатів енергії на рік залежно від погодних умов. 

Проєкт реалізували завдяки співпраці ТОВ «Енерджі Інжинірингова компанія» з австрійсько-американською компанією «Smart Flower Solar» у сфері альтернативної енергетики.

Міський голова Тернополя Сергій Надал зазначає, що під час війни, дуже важливим є забезпечення нормального розвитку економіки країни, тому велику цінність мають компанії та інвестори, які створюють інноваційні продукти в Україні. 

«Впродовж останніх років ми живемо в умовах енергетичної війни з росією, і щороку в нас виникає питання щодо енергозаміщення та виробництво електроенергії з альтернативних джерел. Завдяки таким сучасним інноваційним технологіям як «Smart Flower», ми маємо змогу забезпечити енергетичну незалежність від російського агресора», – говорить міський голова.