Реклама Tesla перебільшувала реальну здатність автомобілів до автономної їзди, вважають у Департаменті автотранспорту Каліфорнії (DMV). У двох скаргах від установи до адміністрації штату йдеться, що Tesla робила «неправдиві або оманливі» заяви про можливості функцій автопілота та повного автономного керування.

Назви автопілота та повного автономного керування, а також мова, якою описані ці функції, наводять на думку, що автомобіль повністю автономний. Зокрема, на сайті Tesla йдеться, що система «створена здатною на короткі та довгі поїздки без жодних дій людини на місці водія» та може «проїжджати міські вулиці, складні перехрестя та автостради».

Автопілот є у всіх автівках Tesla. Він відповідає за такі функції, як круїз-контроль і автоматичне рульове управління. Заплативши додаткові $12 000 за повне автономне керування, власник отримує функції автоматичного паркування, автоматичної зміни смуги, можливість викликати автомобіль до себе з паркінгу та доступ до тестування майбутніх функцій. Однак це не робить автомобілі повністю автономними. Водії все одно мають бути уважними та тримати руки на кермі. 

«Замість того, щоб просто ідентифікувати назви продуктів або торгових марок, написи й описи «Автопілот» і «Повне автономне керування» свідчать про те, що транспортні засоби працюватимуть як автономні. Ця реклама є оманливою», – йдеться у скарзі. 

Потенційно скарги можуть призвести до призупинення ліцензії Tesla на виробництво і продаж автівок у Каліфорнії. Однак в установі говорять, що тільки вимагатимуть від виробника належно ознайомлювати клієнтів з функціями автономності та надавати достатньо попереджень про їх обмеження.

Нагадаємо, у США розслідують кілька смертельних аварій за участі автомобілів Tesla. Зокрема, йдеться про випадки, коли автомобілі під управлінням автопілота врізались у нерухомі об’єкти.