Візит спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань викликав бурхливу реакцію КНР. На щастя, далі військових навчань загострення не дійшло, проте Китай посилює свій економічний тиск на острів.

Зокрема, як повідомляє Nikkei, Apple попередила постачальників, що Китай почав суворо дотримуватися свого давнього правила, відповідно до якого частини та компоненти, виготовлені в Тайвані, повинні маркуватися як виготовлені в «Тайвані, Китай» або «Китайському Тайбеї».

Попри те, що США офіційно підтримують демократичний Тайвань, Apple закликає постачальників терміново зайнятися цим питанням, щоб уникнути можливих збоїв, спричинених тим, що товари та компоненти перебувають на перевірці.

Час для Apple важливий, оскільки її постачальники готують компоненти, які будуть використовуватися в iPhone 14 та інших нових продуктах, які планується випустити цієї осені.

Використання фрази «Зроблено в Тайвані» на будь-яких формах імпортної декларації, документах або коробках може призвести до того, що вантажі будуть затримані та перевірені китайською митницею. Покарання за порушення такого правила — штраф до 4 000 юанів ($592) або, в гіршому випадку, відправлення буде відхилено, повідомило одне з джерел Nikkei.

Це створює дилему для постачальників, які повинні відправляти матеріали, компоненти чи частини з Тайваню до Китаю, однак, оскільки демократично керований острів також вимагає, щоб усі експортні товари маркувалися продуктом походження, це означає, що вони повинні містити слова «Тайвань» або «Китайська Республіка», офіційна назва острова.

Попередження Apple надійшло після того, як у четвер відправлення з Тайваню на один із заводів компанії Pegatron, що збирає iPhone у Китаї, були затримані для перевірки, щоб визначити, чи є на формі імпортної декларації або на коробках напис «Тайвань» або «Китайська Республіка».

Проте, в Pegatron спростували цю інформацію, зазначивши, що заводи компанії працюють у звичайному режимі, а постачання відбувається без зупинки.

«У відповідь на сьогоднішні повідомлення ЗМІ про те, що заводи в Китаї були змушені призупинити виробництво та постачання, Pegatron хотів би пояснити, що наші операції в Китаї наразі працюють у звичайному режимі, жодних зупинок виробництва та постачання немає», — йдеться в заяві Pegatron.

Схоже, що реакція КНР на візит спікера Палати представників США на Тайвань все ж не вплине на графік випуску iPhone 14 та інших новинок Apple. Як зазначив у своїй тижневій розсилці Power On для Bloomberg Марк Гурман, компанія вже почала записувати відео для своєї презентації у вересні, яка традиційно відбудеться у першій половині місяця.

Гурман зазначає, що плани Apple не змінилися, від компанії варто очікувати:

  • iPhone 14 та iPhone 14 Pro отримають постійно активний екран, менший виріз в екрані на моделях Pro та кращі камери;
  • Apple Watch Series 8 отримають датчик температури тіла, але, як і нові Apple Watch SE, виглядатимуть подібно до попереднього покоління;
  • А найбільшим оновленням лінійки стане Apple Watch Pro з титановим корпусом, більшим екраном і батареєю більшої місткості.