До випуску iPhone 14 залишилося менш як шість місяців, тож про нову лінійку смартфонів Apple з’являється все більше інформації. Останніми інсайдами про майбутні новинки компанії поділився Марк Гурман з Bloomberg.

Починаючи з iPhone 6 у 2014 році, Apple перейшла до трирічного циклу дизайну своїх смартфонів. Тому у перший рік циклу компанія представляє абсолютно новий вигляд, на другий зберігає ідентичний дизайн, але оновлює внутрішні елементи, а на третій рік дизайн отримує деякі важливі зміни.

Зараз Apple знаходиться на життєвому циклі iPhone 12. Цей дизайн був представлений у 2020 році та не змінився у 2021 році з виходом iPhone 13. Проте для iPhone 14 пізніше цього року він отримає деякі нововведення.

Чого чекати від iPhone 14

Концепт дизайну на основі інсайдів від LetsGoDigital

По-перше, загальний дизайн iPhone 12 та iPhone 13 збережеться ще рік, пише Гурман. Тому варто очікувати такі ж плоскі краї та закруглені кути, але новий виріз для датчиків в екрані в Pro моделях. Також збільшиться виступ для блока камер на задній панелі, щоб вмістити нові фотомодулі.

Виріз в екрані для Face ID буде у формі пігулки, а для фронтальної камери буде окремий круглий виріз. Це буде рішення Apple, поки компанія не зможе повністю вбудувати Face ID і фронтальну камеру в сам дисплей. До цього ще принаймні три-чотири роки.

Говорячи про дисплеї, одна з найбільших відмінностей у лінійці iPhone 14 полягає в тому, що Apple змінює розміри екранів.

Ось сьогоднішня лінійка iPhone 13:

  • 5,4-дюймовий iPhone 13 mini;
  • 6,1-дюймовий iPhone 13;
  • 6,1-дюймовий iPhone 13 Pro;
  • 6,7-дюймовий iPhone 13 Pro Max.

Відносні показники продажів як найбільших, так і найменших розмірів підштовхнули Apple до перегляду лінійки. Модель Max надзвичайно популярна, особливо в Китаї, тоді як mini продається недостатньо добре.

Apple планує відмовитися від неї в лінійці iPhone 14 та додати ще одну модель Max:

  • 6,1-дюймовий iPhone 14;
  • 6,7-дюймовий iPhone 14 Max;
  • 6,1-дюймовий iPhone 14 Pro;
  • 6,7-дюймовий iPhone 14 Pro Max.

Таким чином, вперше лінійка iPhone без Pro отримає смартфон з 6,7-дюймовим екраном. Скоріше за все, ця модель буде надзвичайно популярною, адже покупці зможуть отримати iPhone з більшим дисплеєм щонайменше на $200 дешевше, ніж у Pro версії.

Однак це створює проблему: як Apple пояснити споживачам відмінності своїх Pro та не Pro смартфонів? Зараз основні відмінності – це телеоб’єктив, краї з нержавіючої сталі, лідар, екран ProMotion, ще кілька годин автономної роботи, одне додаткове графічне ядро ​​та наявність версії з 1 ТБ вбудованої пам’яті.

Проте ці відмінності навряд чи можна назвати достатніми, щоб виправдати статус Pro для пристрою вищого класу. Але Apple робить більше, щоб відрізнити iPhone 14 Pro від молодших моделей:

За даними Гурмана, новий 48-мегапіксельний сенсор для ширококутної камери (яка, по суті, є «основною» камерою на iPhone) буде ексклюзивним для моделей Pro. Звичайна лінійка iPhone 14 буде використовувати 12-мегапіксельну камеру;

Як повідомлялося, моделі Pro отримають новий чіп Apple A16, в той час, як стандартні моделі, швидше за все, залишаться з процесором A15 з минулого року або його варіанті. Окрім спроби виділити Pro, дефіцит мікросхем, можливо, сприяв цьому рішенню;

Для любителів знімати фото та відео на смартфон, покращений модуль камери може стати вагомою перевагою для переходу від звичайної моделі до Pro, але є сумніви що різниця в одному поколінні процесора буде достатньою, щоб схилити вибір користувача на користь Pro-версії.

На додаток до зовнішніх оновлень, Apple все ще працює над забезпеченням супутникового підключення для iPhone. Спочатку компанія мала на меті додати цю функцію в торішню модель, але ця можливість може бути готова вже цього року.

Щоб було зрозуміло: iPhone не отримає можливості здійснювати дзвінки через супутникові мережі. Натомість ця функція призначена для повідомлення про надзвичайні ситуації або надсилання коротких текстів екстреним контактам, коли користувач знаходиться поза зоною дії стільникового зв’язку.

З того часу, як стало відомо, що iPhone отримує цю функцію, також з’явилася інформація, що Apple Watch також отримає цю можливість у найближчі декілька років. Незалежно від того, чи буде це на iPhone чи Apple Watch, технологія стане альтернативою Garmin inReach Explorer та SPOT, портативних супутникових комунікаторів зі схожими функціями.

Останнім часом з’явилися ознаки того, що Apple і її явний супутниковий партнер Globalstar Inc. можуть наблизитися до запуску такої функції. У лютому Globalstar повідомила, що досягла угоди про купівлю 17 нових супутників, щоб забезпечити «безперервні супутникові послуги» для «потенційного» — і неназваного — клієнта, який заплатив сотні мільйонів доларів.