Бувають ситуації, коли хотілося б дізнатися, скільки кадрів в секунду (FPS) демонструє ваша система у тій чи іншій грі — оптимізувати її налаштування, з’ясувати, чи не прийшов час для апгрейду тощо. Для цього існують додаткові утиліти, але якщо вам не потрібна “зайва” функціональність і цікавить лише одне-єдине число у грі в Steam — поточний fps, дізнатися його можна без зайвих зусиль, засобами самого лаунчера.

Для цього треба лише відкрити вікно “Steam — Налаштування — У грі” і обрати місце розташування індикатора: “Лічильник FPS у грі” (Steam — Settings — In-Game — In-game FPS counter).

Якщо ж треба більше функціональності або потрібен лічильник не тільки у Steam, власники відеокарт NVIDIA можуть використовувати для цього фірмову утиліту Geforce Experience. У ній потрібно вибрати пункт меню Settings — In-game Overlay — HUD layout — Performance. Тут є кілька варіантів: FPS (просто поточне число кадрів/сек), Basic та Advanced (додаткова інформація про використання ресурсів системи, температуру та частоти відеокарти тощо). У грі визвати цей оверлей можна за допомогою клавіш Alt+R.

І ще один варіант — якщо GeForce Experience занадто “великий” і вся інша його функціональність не цікавить — утиліта MSI Afterburner (попри її назву, використовувати утиліту можна з будь-якою відеокартою). В її налаштуваннях треба перейти на вкладку Monitoring і в списку Active hardware monitoring graphs знайти й увімкнути пункт Framerate, після чого поставити галочку напроти пункту Show in On-Screen Display. Далі вибрати вкладку On-Screen Display та обрати будь-які гарячі клавіші для показу OSD.

Як увімкнути показник FPS в іграх