Колишніх астронавтів не буває. Скоро NASA може вимагати, щоб саме відставні астронавти керували приватними місіями, які виконують рейси до МКС. Вони зможуть забезпечити «досвідчене керівництво для приватних астронавтів під час передпольотної підготовки та виконання місії», йдеться у повідомленні агенції. У NASA вважають, що це допоможе знизити навантаження на екіпаж МКС і підвищить безпеку пасажирів. 

Зміни внесли після аналізу польоту Axiom Space – першої приватної місії, за участь у якій пасажири заплатили по $55 мільйонів. Тоді напружена двотижнева місія вплинула як на приватних астронавтів, так і на екіпаж МКС. Хоча її очолював досвідчений астронавт, президент компанії Axiom розглядав можливість проводити польоти без нього, щоб звільнити місце для додаткового платного пасажира. Вочевидь NASA хоче цьому запобігти. 

Водночас агенція може відчути нестачу астронавтів у відставці, готових очолити приватні місії. Наразі їх налічується близько 200 і невідомо, скільки з них погодяться брати участь у місіях і будуть відповідати медичним вимогам. 

Низка змін для приватних місій торкнеться і пасажирів. Для них запровадять нові медичні стандарти, дадуть більше часу для адаптації до мікрогравітації та дослідницьких проєктів. Також зміниться політика щодо повернення вантажів.

Нагадаємо, Axiom стала першою приватною місією на МКС. У її складі було чотири астронавти, в тому числі досвідчений співробітник NASA. Для другої приватної туристичної місії агенція також обрала Axiom Space.