Статистику переглядів різних розділів Вікіпедії навів директор АПІТУ Юрій Пероганич. Так, наприклад, число переглядів статей українського розділу Вікіпедії у липні 2022 р. склало 63,4 млн, що на 36% більше ніж рік тому! Але набагато цікавіше порівняння різних розділів Вікі.

Усього за липень 2022 р. з території України було здійснено 168 млн переглядів Вікіпедії усіма мовами. Це мінус 8 млн, або мінус 4,5 % у порівнянні з 2021 р., що цілком логічно, враховуючи проблеми з доступом до інтернету на тимчасово окупованих територіях та кількість українців, які вимушені були покинути країну. За цей час число переглядів української Вікіпедії з території України склало 50 млн (+10 млн), російської – 95 млн (–17 млн), англійської – 15 млн(–1 млн).

За рік російська Вікіпедія втратила в Україні 17 млн переглядів на місяць. Але статистика все ще дуже погана

Тобто частка української Вікіпедії в усіх переглядах зросла з 23 % до 30 %, а частка російської впала з 64 % до 57 %. Попри це, російськомовна Вікіпедія, яка поміж іншого транслює російські пропагандистські наративи, все ще дуже популярна в Україні. Можна сказати небажано популярна як для країни під час війни. Хоч позитивна динамка у статистиці і проглядає, наша русофобія все ще недостатня!

Нагадаємо, наразі українська Вікіпедія містить майже 1,2 млн статей і займає 16-те місце серед усіх мовних розділів, 10-те місце у Європі та 3-те серед Вікіпедій слов’янськими мовами. Російська версія Вікіпедії має 1,8 млн статей і займає 7 місце у світі. Цікаво, що 2-ге після англомовної Вікіпедії місце за кількістю статей належить Вікіпедії себуанською мовою, що поширена на Філіппінах – 6,1 млн статей, при цьому у себуанського розділу лише… 6 адміністраторів та лише 193 активних користувачів.