Київська митниця повідомила про знищення 10 партій контрафактних товарів торгової марки Apple, що імпортувалися в Україну з порушенням інтелектуальних прав компанії Apple.

Мова йде про 2 500 одиниць контрафакту, навушниках, блоках живлення, перехідниках та інших аксесуарах. Жоден смартфон чи ноутбук чомусь не постраждали. Знищення відбувалося згідно встановленій процедурі шляхом спалення у спеціальній печі за високих температур.

Більшість знищених товарів ввозилися в Україну поштовими каналами та через міжнародні експрес відправлення невеликими партіями.

Невдовзі митниця планує знищення ще однієї партії контрафактних продуктів Apple.

Внаслідок високого розголосу факту знищення продукції Apple, Київська митниця виклала пояснення щодо контрафактної продукції.

«Контрафактна продукція – це продукція, виготовлена з порушенням прав інтелектуальної власності, простими словами – підробка. Відповідно до ст. 17 ЗУ «Про зовнішньоекономічну діяльність» в Україні забороняється, зокрема, експорт та імпорт товарів, які здійснюються з порушенням прав інтелектуальної власності.

Зверніть увагу, що рішення про знищення чи незнищення контрафактної продукції приймає лише правовласник, у даному випадку – компанія Apple. Митниця жодним чином не може вплинути на це рішення. Позиція компанії Apple – знищити. В такому випадку функція митниці – контроль за дотриманням законодавства у сфері захисту прав інтелектуальної власності, які належать правовласнику торгової марки.

Нагадуємо, що усі митниці Держмитслужби активно передають на потреби наших військових конфісковане і таке, що на інших законних підставах перейшло у власність держави майно. Наразі Держмитслужба передала на потреби оборонців України конфіскованих товарів та транспортних засобів на 328 млн грн. А саме: 1226 автомобілів, запчастини до автомобілів, будівельні матеріали, пальне, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, захисні шоломи, продукти харчування, одяг, тканину та багато іншого.»