Лінус Торвальдс використав MacBook Air з M2 для випуску нового ядра Linux

Зазвичай писати про окремі випуски ядра Linux не дуже цікаво, частково тому, що більшість оновлень є досить звичайними. Будь-яке оновлення ядра Linux усуває певні помилки, покращує підтримку наявного обладнання та вносить деякі перспективні зміни в очікуванні нового, і версія ядра 5.19 не стала винятком.

Проте є дещо цікаве про цей випуск, що також у примітках до нього згадав розробник Linux Лінус Торвальдс: оновлення ядра випущено за допомогою ноутбука з процесором ARM, зокрема версії Apple MacBook Air з процесором M2, повідомляє ArsTechnica.

«Це те, на що я довго чекав, і це нарешті стало реальністю завдяки команді Asahi», — пише Торвальдс. «Ми вже давно використовуємо апаратне забезпечення ARM64 для роботи з Linux, але досі жодне з них не можна було використовувати як платформу розробки».

Торвальдс використовує Linux на своєму MacBook M2 за допомогою Asahi Linux, дистрибутива, який підтримує нові чипи Apple. Ще в листопаді 2020 року Торвальдс писав, що нова на той час версія M1 Air «була б майже ідеальною», як ноутбук Linux на Arm, але зазначив: «У мене немає часу возитися з нею або бажання боротися з компаніями, які не хочу допомагати».

На певному рівні ця новина — лише цікава дрібниця, адже для більшості користувачів Linux неважливо, яким комп’ютером зараз користується Торвальдс. До того ж Asahi Linux все ще перебуває в грубому ранньому стані, де багато речей наполовину функціональні або взагалі не працюють. Але, як зазначає співавтор Asahi Гектор Мартін, наявність «справжніх людей… які використовують Linux на справжній сучасній платформі ARM64» із сучасною версією набору інструкцій Arm і «майже вихідним ядром», має наслідки, які приносять користь решті екосистеми.

Більша кількість людей, що використовують версії Linux для Arm, означає, що більше з них виправлятимуть помилки, пов’язані з Arm, а це піде на користь усім дистрибутивам, і більше розробників виявлятимуть специфічні для Arm проблеми у власному програмному забезпеченні. Зрештою, досвід використання обладнання Linux на апаратному забезпеченні Arm має покращитися для всіх, хоча ці зміни можуть проявити себе через роки. Але разом з апаратними зусиллями, такими як майбутні високопродуктивні чипи Qualcomm Arm, і прихильністю Microsoft до апаратного та програмного забезпечення Arm, вони можуть зробити ПК на базі Arm більш привабливими та конкурентоспроможними альтернативами традиційним ПК x86 на процесорах Intel і AMD.

Варто також зазначити, що Торвальдс вважає, що випуск 5.20 ядра Linux у кінцевому підсумку стане версією 6.0 не через якісь конкретні оновлення функцій, атому, що Лінус «починає турбуватися про те, що його знову заплутають великі числа». Версії ядра 3.x і 4.x також були перенесені на наступний основний номер версії приблизно під час 20-го випуску.

Більше коментарів!