Qualcomm планує у 2023 році випустити нове покоління ARM процесорів для платформи Windows, яке зможе скласти конкуренцію чипам Apple M1. Проте, як виявилося, компанія не планує до того часу йти з цього ринку та анонсувала новий процесор Snapdragon 8cx Gen 3, який прийшов на заміну минулорічній моделі 8cx Gen 2 і пропонує деякі значні покращення в продуктивності, а також більш доступний Snapdragon 7c+ Gen 3 для ноутбуків та планшетів середнього рівня.

Snapdragon  8cx Gen 3 – це перший чип для комп’ютерів Windows, побудований за 5-нм технологічним процесом. Він обіцяє до 85% кращу продуктивність процесора і до 60% більшу продуктивність графіки в порівнянні з 8cx Gen 2. Крім того, Qualcomm може похвалитися тим, що її новий чип пропонує «на 60% вищу продуктивність на ват у порівнянні з конкурентною платформою x86», хоча компанія не каже, з якою платформою x86 порівнює. Qualcomm також заявляє, що чип підтримує «багатоденний час автономної роботи», хоча знову ж таки, без деталей.

Як і можна було очікувати від флагманського чипа для ноутбуків від Qualcomm, однією з головних його особливостей є можливість постійного підключення до інтернету, адже компанія пропонує підтримку своїх модемів Snapdragon X55, X62 або X65 5G (залежно від того, які можливості 5G хочуть запропонувати виробники). Крім того, 8cx Gen 3 підтримуватиме Wi-Fi 6 і 6E.

В Qualcomm також додали до 8cx Gen 3 процесор зображення Spectra, який обіцяє кращий автофокус, автоматичний баланс білого та автоматичну експозицію під час відеоконференцій.

Разом з 8cx Gen 3 Qualcomm анонсував нову платформу Snapdragon 7c+ Gen 3, яка побудована з використання 6-нм техпроцесу і обіцяє до 60% кращу продуктивність багатопоточних задачах та на 70% кращу продуктивність графіки, ніж попереднє поколіня 7c Gen 2. Новий чип призначений для ноутбуків та планшетів з Windows середнього рівня, а також пристроїв з операційною системою Chrome OS, тому він поступається у швидкодії флагману 8cx Gen 3. Однак Qualcomm також додала до нього вбудований модем Snapdragon X53, що забезпечує підтримку 5G – вперше для чипів компанії цього класу. Це на додачу до підтримки Wi-Fi 6 та 6E.

Поки складно сказати, чи зможе Qualcomm допомогти платформі Windows на ARM стати більш популярною. Адже це також залежить від Microsoft та сторонніх розробників. Очікується, що перші пристрої з чіпсетами Snapdragon 8cx Gen 3 і 7c+ Gen 3 з’являться вже в першій половині 2022 року.