Висока ефективніть ARM-процесорів Apple M1, які забезпечують хорошу продуктивність, невисокий нагрів та чудову автономність для ноутбуків з macOS, змусила інші компанії шукати можливість для конкуренції. Зокрема створити потужні ARM-процесори, на яких би могли працювати компьютери з Windows. Однією з перших такими планами поділилася компанія Qualcomm.

Доктор Джеймс Томпсон, технічний директор Qualcomm, оголосив на заході для інвесторів про плани щодо нових чіпів та пообіцяв доставити зразки виробникам приблизно за дев’ять місяців до їхнього запуску у 2023 році.

Розробкою нових ARM-процесорів буде займатися команда компанії Nuvia, яку Qualcomm купив раніше цього року за значну суму в розмірі $1,4 млрд. Сама Nuvia була заснована лише у 2019 році, але її створили три екс-співробітники Apple, які працювали над процессорами A-серії. Тож можна очікувати на цікавий чип, який Qualcomm до того ж планує підсилити новою графікою Adreno зі швидкодією достатньою для ігрових можливостей десктопного рівня.

Запуск ARM-процесорів для ноутбуків від Nuvia буде не першою спробою Qualcomm вийти на цей ринок. Ще раніше компанія у партнерстві з Microsoft розробила для планшета Surface X чипи Snapdragon 8cx, які отримали назву SQ1 та SQ2. Проте вони не здобули широкого розповсюдження, незважаючи на відсутність конкуренції на платформі Windows. Як повідомляє XDA, у Qualcomm взагалі була фора серед інших виробників процессорів, звдяки ексклюзивній угоді з Microsoft, яка має сплинути найближчим часом.

Тому до 2023 року виробник, скоріше за все, буде конкурувати в ARM-процесорах не тільки з Apple, але й з MediaTek, яка теж бачить перспективу в цьому ринку і вже оголосила про плани вийти зі своїми чипами на платформу Windows. Ну і не варто забувати про Samsung, яка розробляє власні ARM-процесори Exynos та уклала партнерство з AMD, щоб додати в них більш швидку графіку з технологіями Radeon.