Чипи є життєво важливими для розвитку технологій, і в усьому світі починають стимулювати їх виробництво. США інвестує в галузь одноразову величезну суму – близько $77 мільярдів у вигляді субсидій і податкових пільг для місцевих виробників. Інші країни теж мають свої програми. 

У Азії напівпровідникову галузь підтримували десятиліттями. За однією з оцінок, Китай планує вкласти у неї понад $150 мільярдів до 2030 року. Південна Корея прагне залучити близько $260 мільярдів інвестицій протягом наступних 5 років. ЄС інвестує більше $40 мільярдів у виробництво мікросхем, а Японія витратить близько $6 мільярдів, щоб подвоїти свій дохід від мікросхем до кінця десятиліття. 

Один з найбільших нинішніх виробників чипів – Тайвань – має близько 150 фінансованих урядом проєктів у цій галузі за останні 10 років. Тим часом у Сінгапурі цього року заснували завод для виробництва мікросхем вартістю $5 мільярдів. 

Чипи входять у кожен електронний пристрій та мають вирішальне значення для багатьох галузей промисловості – від смартфонів та автомобілів до військового обладнання й охорони здоров’я. Нещодавний дефіцит через затримками в постачанні мікросхем з Азії через пандемію COVID-19, показав важливість власного виробництва. 

Крім того, за прогнозами у найближчі роки потреба у чипах значно збільшиться. За даними консалтингової компанії International Business Strategies Inc. річний дохід індустрії зросте більш ніж удвічі до 2030 року і сягне $1,35 трильйона. 

Наразі США тримає 13% світового ринку виробництва мікросхем. Натомість Китай, Тайвань, Південна Корея та Японія мають близько трьох чвертей від світових потужностей. Вони стимулюють виробництво, компенсуючи витрати для власних підприємств, надаючи субсидії та податкові пільги. 

Ще кілька десятиліть тому США та Європа мали кращі позиції на ринку, проте відсутність субсидій, дорожча робоча сила та комунальні послуги спричинили розрив з Азією. Нові інвестиції в індустрію мають це виправити. 

«Чипи знаходяться в центрі глобальних технологічних перегонів», — говорить президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 

Нагадаємо, що Intel очікує на прийняття у США законодавства, яке підтримає місцевих виробників чипів. Компанія сподівається отримати фінансування від держави у 2023 році та добудувати новий завод у Огайо з його допомогою.