Від початку війни українських активістів, блогерів, волонтерів часто блокують в Instagram та Facebook. Мінцифра допомагала відновити їх дописи та сторінки, надсилаючи запити в Meta. Здебільшого такі запити отримували позитивну відповідь. Однак цього разу у міністерстві вирішили підійти до проблеми глобальніше і надіслали звернення до керівництва компанії. 

«Сьогодні ми написали листа Президенту з глобальної політики корпорації Meta Ніку Клеггу, щоб покращити процеси модерації українського контенту. Також попросили поділитися з українськими користувачами своїми списком правил з модерації Українського регіону», – повідомляють у Мінцифри.   

Відповідь має допомогти розібратися, який контент система модерації сприймає за небезпечний, та уникнути масових блокувань проукраїнських користувачів. 

Мінцифра звертається до Meta щодо блокування українських блогерів у соцмережах

У Мінцифри нагадують, що блокування здебільшого відбуваються з двох причин. Частину контенту автоматично блокують алгоритми Instagram та Facebook. Політика компанії не адаптована до умов війни, що триває в Україні. Окрім того, модерування українського контенту не завжди якісне. 

Частині блокувань сприяють також російські боти, які масово скаржаться на дописи та сторінки українських активістів.