Сьогоднішній звіт Intel про прибутки за другий квартал 2022 року був нетипово прикрим, але він також приховав нове оголошення: Intel повністю припиняє свій бізнес пам’яті Optane. Під час розмови про прибутки генеральний директор Intel Пет Гелсінгер прояснив нечітко сформульоване оголошення в документах про прибутки, підтверджуючи, що Intel згорне свій бізнес Optane. Цей крок потягне за собою знецінення/списання активів на $559 мільйонів.

Гелсінгер сказав, що це вже шостий непрофільний бізнес, якого Intel позбулася з моменту його приходу на посаду, включно з нещодавнім продажем бізнесу з виробництва дронів братові Ілона Маска та продажем виробництва SSD-накопичувачів компанії SK hynix, що принесло $1,5 мільярда на інвестиції в галузі, які є основою бізнесу Intel.

Компанія вже припинила виробництво накопичувачів Optane для споживчих ПК, що має сенс, оскільки бізнес NAND-пам’яті проданий SK hynix. Однак спочатку Intel зберігав бізнес пам’яті для центрів обробки даних, включаючи модулі постійної пам’яті DIMM, які можуть функціонувати як доповнення до основної пам’яті – можливість, пропонована лише Intel. Цим продуктам тепер теж прийде кінець.

Гелсінгер назвав перехід промисловості на архітектури на основі CXL як причину згортання бізнесу Optane, що показує настрої колишнього партнера Intel Optane – Micron, коли він вийшов з бізнесу минулого року. Micron був єдиним виробником 3D XPoint, пам’яті, яку Intel використовує для створення Optane, а пізніше компанія продала свою фабрику 3D XPoint Texas Instruments, залишившись без власних виробничих потужностей.