Після різких заяв щодо виходу з проєкту МКС вже після 2024 року, російські чиновники, схоже, протверезішали та повідомили американським колегам, що Росія хотіла б продовжувати відправляти своїх космонавтів на борт Міжнародної космічної станції принаймні до 2028 року. Саме до цього часу нібито має бути побудована і введена в експлуатацію власна російська космічна станція, повідомляє Reuters.

Розкол у програмі МКС, здавалося, остаточно сформувався у вівторок, коли Юрій Борисов, новопризначений генеральний директор російського космічного агентства Роскосмос, здивував NASA, оголосивши, що Москва має намір вийти з партнерства космічної станції «після 2024 року».

Керівник космічних операцій NASA Кеті Людерс розповіла Reuters, що російські офіційні особи пізніше у вівторок повідомили американському космічному агентству, що Роскосмос бажає залишитися в партнерстві, оскільки Росія працює над запуском свого запланованого орбітального форпосту під назвою ROSS.

«На будь-якому робочому рівні ми не отримуємо жодних ознак того, що щось змінилося», — заявила Людерс, додавши, що відносини NASA з Роскосмосом залишаються «звичайними».

Космічна станція, наукова лабораторія розміром з футбольне поле, що обертається на висоті приблизно 400 км над Землею, безперервно працює вже понад два десятиліття у рамках партнерства під керівництвом США та Росії, яке також включає Канаду, Японію та 11 країн Європи.

Проєкт МКС є одним з останніх залишків співпраці між Сполученими Штатами та Росією, хоча його доля була поставлена ​​під питання після того, як Росія влаштувала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому, погіршивши двосторонні відносини на різних фронтах. Війна також викликала напруженість між Роскосмосом і Європейським космічним агентством (ESA).

Офіційна угода про продовження участі Росії в МКС після 2024 року ще не досягнута. NASA, Роскосмос, ESA та інші партнери станції планують обговорити перспективу продовження присутності один одного на станції до 2030 року під час чергової зустрічі в п’ятницю ради, яка контролює управління станцією, сказала Людерс.

Американський і російський сегменти космічної станції були навмисно побудовані таким чином, щоб вони були взаємопов’язані та технічно взаємозалежні, тому будь-яке раптове припинення російської співпраці на борту МКС могло серйозно порушити центральну частину програми NASA щодо польотів людини в космос.