Росія оголосила про намір вийти з проєкту МКС після 2024 року. Як повідомляється, про це оголосив новий голова Роскосмосу Юрій Борисов. 

«Безумовно, ми виконаємо всі свої зобов’язання перед нашими партнерами, однак рішення і вихід з цієї станції після 2024 року прийняті», – сказав Борисов.   

Він також повідомив, що до цього часу Росія почне створювати власну орбітальну службову станцію. Роскосмос зосередиться на тому, щоб «забезпечити російську економіку необхідними космічними послугами».  

Рішення не суперечить заявам колишнього голови Роскосмосу Дмітрія Рогозіна, який відкрито обговорював можливість виходу Росії з угоди про МКС на тлі зростання напруженості між Росією та Сполученими Штатами. Однак Рогозін був відомий чудернацькими погрозами, через що його слова могли не сприйняти серйозно.

Наразі невідомо, що планує NASA з огляду на вихід з проєкту Росії. У агенції зазначили, що не отримували офіційних повідомлень від Роскосмосу, а дізналися про це вперше з новин. NASA все ще планує розширене партнерство з Роскосмосом до 2030 року – дати, до якої агенція сподівається зберегти роботу станції. 

Вийти з партнерства МКС складніше, ніж заявити про це. У міжурядовій угоді, яка регулює партнерство, вказано, що принаймні за рік до виходу партнер має надати письмове повідомлення про такий намір. Без письмового повідомлення і вказання конкретного часу виходу плани Росії лишаються незрозумілими. 

Крім того, раніше Рогозін заявляв, що між створенням власної станції та виходом Росії з МКС має пройти певний час. Для Росії може бути складно почати будівництво такої станції до 2024 року.

На заяву Роскосмосу у притаманній йому манері відреагував Ілон Маск, написавши французькою «Bon voyage» – «гарної подорожі».