Instagram змінюється не вперше, однак нинішні оновлення викликають обурення навіть у зірок соцмережі. Суперінфлюенсерки Кайлі Дженнер та Кім Кардаш’ян, які разом мають 686 мільйонів підписників, розкритикували Instagram за спроби бути TikTok. Оскільки вони та інші лідери думок є важливою частиною соцмережі, їй довелось реагувати. 

Відповідь, що радше звучала як виправдання, дав керівник Instagram Адам Моссері. У відео він пояснює, що соцмережа мусить розвиватись, щоб встигати за світом, який постійно змінюється. Моссері також розповів про три ключові зміни, які зараз впроваджують в Insta: 

  • Повноекранна стрічка для фото та відео, яку зараз тестують і будуть доопрацьовувати для поширення на весь Instagram.
  • Більший фокус на відео, оскільки, за його словами, люди все більше дивляться відео у соцмережі. Моссері запевнив, що вони продовжать підтримувати фото, однак відео все одно ставатиме більше.
  • Рекомендації, які допомагають «відкривати нові та цікаві речі, про які ви навіть не знали», і які Instagram також розвиватиме. 

«Якщо ви бачите рекомендації у стрічці й вони вам не цікаві, це означає, що ми погано працюємо. … Ми будемо продовжувати спроби і ставати кращими у рекомендаціях, оскільки на нашу думку це стане одним з найважливіших і найефективніших способів допомогти творцям осягнути більше і більше людей», – говорить керівник Instagram. 

Попри слова Моссері, людям, які заробляють у соцмережі, зміни принесли чимало проблем. Спершу вони мали навчитись публікувати менше фото і більше Stories, які дивилась ширша аудиторія. Згодом з’явились IGTV та Reels – імітація TikTok. За свідченням The Verge, якщо хтось не публікував певну кількість Stories та Reels, алгоритм приховував їхні дописи. Таким чином люди були змушені робити більше відео, щоб залишатись помітними. Рекомендації ще більш змінили стрічку, показуючи більше фото та відео від незнайомців, за якими губляться дописи друзів і підписки. 

Зміни на платформі ускладнюють бізнес з двох причин. По перше, йому доводиться все переробляти, щоб спробувати догодити алгоритму. По друге — Instagram втрачає частину аудиторії, яка користувалась ним буквально задля фото.

Високоякісні фото – оригінальна та цінна пропозиція Instagram – втрачають своє значення перед рекламою та імітацією TikTok. Схоже, що з соцмережі відчайдушно намагаються вичавити усе для зростання. Тим часом у певному важливому для людей сенсі Instagram закінчився.