Китай успішно запустив «Веньтянь» –  другий модуль космічної станції «Тяньгун», яку азійський гігант будує на орбіті. Запуск відбувся у неділю вдень за місцевим часом. Уже через 13 годин модуль пристикували до станції. 

Модуль «Веньтянь» містить наукове обладнання, яке дозволить китайським астронавтам проводити різноманітні наукові експерименти під час перебування на станції. Також він забезпечить три додаткові місця для сну і має ще один шлюз для виходу у відкритий космос. 

Модуль став найбільшим об’єктом, який Китай колись запускав на орбіту. Його також доставила найбільша китайська ракета Long March 5B.

«Це має стати історичним моментом. Сьогодні найбільша ракета-носій Китаю успішно запустила найважчий, найдовший і, мабуть, найважливіший апарат в космічній історії країни. Місію добре виконали, і це дуже захоплююче та хвилююче», — говорить Лі Донг, головний конструктор ракети.

Зараз науковців хвилює, куди впадуть залишки ракети, що доставила модуль на орбіту. Якщо більшість із них безпечно скидають нижні ступені в океан, цей тип працює інакше. Він доставляє вантаж, запускаючи весь перший ступінь на навколоземну орбіту, і не дає можливості контролювати його рух, коли ракета починає падати на Землю.

Наразі неможливо точно визначити, куди впаде ракета вагою у 21 тонну. Науковці продовжують її відстежувати. 

Нагадаємо, у червні Китай відправив на «Тяньгун» трьох астронавтів, в тому числі одну жінку, щоб вони підготували станцію до прибуття другого і третього лабораторних модулів. Останній модуль «Меньтян» має прибути до станції в жовтні. З ним станція набуде остаточної Т-подібної форми.