Восени минулого року інженер Кен Пілонел (Ken Pillonel) випустив відео, в якому показав, як замінив роз’єм Lightning на USB-C в iPhone. Цей ролик швидко поширився в інтернеті. Цього разу ціллю Кена став кейс навушників AirPods. Першочергова проблема полягала у батареї пристрою, яка вийшла з ладу.

Тут Кен зіткнувся з тим, що кейс навушників взагалі не передбачає ремонт, а компанія пропонує лише заміну пристрою на новий. Для автора відео це була не та пропозиція, яка його зацікавила б, тому він взявся за ремонт самотужки.

Для, здається, банальної заміни батареї футляр від AirPods довелося буквально препарувати, а заміну виготовляти на SLA 3D-принтері. З пошуком нової батареї проблем не постало, а от замінити пошкоджений Lightning на новий не вдалося. Щоправда, для Кена це також не стало трагедією, тому він замінив фірмовий роз’єм на USB-C. Трохи головного болю завдав конектор, але цю перешкоду також вдалося подолати.

Найцікавіше — Кен залишив у відкритому доступі матеріали, які допоможуть повторити експеримент власноруч. Але тут не кожен зможе розраховувати на свої сили, адже, як ми побачили у відео, треба мати необхідне устаткування, яке є далеко не у кожного.

А всім іншим, кому не подобається Lightning в iPhone та AirPods, напевно, залишилося чекати на офіційні зміни не так довго. Згідно з європейським законодавством, виробників електроніки зобов’язали до єдиного стандарту зарядних пристроїв (звісно, USB-C), тому Apple у будь-якому випадку доведеться відмовитися від Lightning. Дедлайн цієї задачі становить осінь 2024 року.