Наприкінці травня космічний телескоп Вебба зазнав атаки від космічного сміття. У одне з шестикутних дзеркал врізався невеликий камінчик – мікрометеороїд – який завдав непоправного ушкодження апарату. Воно є відносно невеликим і поки не заважає роботі телескопа. 

Про подію стало відомо зі звіту Наукового інституту космічного телескопа, який випустили минулого тижня. У ньому описані наукові показники Вебба до 12 липня – дня, коли опублікували перші знімки космічного апарату. Згідно зі звітом, камінчик врізався у дзеркало між 22 і 24 травня. Зіткнення «перевищило передстартові очікування від шкоди для одного мікрометеороїда».  

Мікрометеороїди – це уламки каміння, що летять крізь космос. На орбіті Землі вони можуть розвивати швидкість до 35 405 км/год, тому постійно загрожують астронавтам і космічним апаратам. 

Шкоду від удару мікрометеороїда виявили під час перевірки. Порівнюючи наземні вимірювання оптичної якості дзеркальних сегментів із поточною якістю телескопа науковці знайшли значну помилку в сегменті C3. Оскільки сегмент С3 є лише одним із 18 дзеркал Вебба, на загальному рівні пошкодження відносно незначне. За початковою оцінкою команди, Вебб «має відповідати вимогам до оптичних характеристик протягом багатьох років».

Очікується, що телескоп Вебба працюватиме на орбіті протягом 20 років. Однак науковці не знають, скільки ще шкідливіших, ніж очікувалось, частинок, вдарить по апарату, і як швидко вони зможуть пошкодити дзеркала. На момент публікації звіту чотири удари відповідали прогнозам, проте один викликав занепокоєння. Якщо телескоп виявиться більш вразливим до космічного сміття, це може зменшити термін його роботи.