Ми вже згадували, що Польща збирається збільшити особовий склад Сухопутних військ до 80 тис. вояків шляхом формування двох нових загальновійськових дивізій, які будуть дислоковані вздовж річки Вісла, у центральному регіоні країни. Наразі стало відомо про ще більш амбіційні плани збільшити загальний склад Війська Польського до 400 тис. осіб.

Проте це оголосив голова польської правлячої партії «Право та справедливість» Ярослав Качиньський. Він підкреслив необхідність збільшення армії для захисту країни.

Польща планує збільшити армію до 400 тис. вояків

«Наш уряд працює над тим, щоб Польщу не спіткала доля України. Щоб надолужити втрачене, нам потрібно постійно покращувати нашу оборонну промисловість. Польський уряд закупить близько 500 HIMARS, 32 винищувачі F-35, 250 танків M1A2 SEPv3, 8 батарей Patriot та ще близько 500 нових основних бойових танків. Ця військова техніка може ефективно стримувати Росію», – сказав політик.

Насправді це неабияке збільшення, якого не досягнути навіть впродовж декількох років. Згідно The Military Balance 2021 у складі Війська Польського налічується 114 тис. осіб. На 2022 р. польська Вікіпедія вказує цифру у 163 100 вояків. При цьому ще у 2019 році за задумом міністра національної оборони Маріуша Блащака Польська армія мала нараховувати не менше ніж 200 тис. солдатів. У 2021 році озвучувалися плани у 300 тис. осіб.

Польща планує збільшити армію до 400 тис. вояків

Наразі військовий бюджет Польщі складає 2,2% від ВВП, що набагато більше, ніж у більшості країн НАТО. Ба більш, Польща планує збільшити військовий бюджет до 3%. Згідно з вимогами НАТО, військовий бюджет має складати не менш ніж 2% від ВВП, наразі лише декілька країн членів блоку виконують ці вимоги – це США, Греція, Польща, Велика Британія, Хорватія, Естонія, Латвія та Литва. З іншого боку, з початку російсько-української війни у 2014 р., ситуація змінилася на краще, у 2014 р. лише три (3!) країни виконували ці вимоги – США, Велика Британія та досить неочікувано Греція.

У будь-якому разі, зараз Польща швидко озброюється і встигає водночас допомагати зброєю Україні, за що їм окреме спасибі.