18 липня 2022 року Національний банк України презентував пам’ятні монети «Ой у лузі червона калина». Ці монети – одні з перших, які вводяться в обіг з початку війни. Вони присвячені українській пісні, яка після віроломного нападу російських військ на Україну зазвучала з новою силою та стала сучасним символом протистояння російській військовій агресії. Презентували пам’ятні монети заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан та заступник Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-полковник Микола Балан.

Пам’ятні монети «Ой у лузі червона калина» продовжують нову серію «Безсмертна моя Україно». Дизайн їх розробив київський художник Дмитро Кривонос. На аверсі монет у центрі розміщено стилізовану символічну композицію, на якій захисники різних поколінь: козак, січовий стрілець і сучасний воїн Збройних Сил України підіймають калину – опоетизований символ України, крона якої нагадує абриси кордонів нашої Батьківщини. На реверсі монет у центрі зображено гілку з листком і ягодами калини.

«Сили оборони України постійно відчувають і дуже цінують підтримку нашого народу, всіх його інституцій, підприємств, організацій. Ми вдячні також країнам-партнерам та в цілому міжнародній спільноті за дієву допомогу. Ця війна, серед іншого, продемонструвала нашу єдність, здатність гуртуватися перед обличчям викликів, силу духу і незламність українців. Знаю, що нашим предкам-повстанцям було б не соромно за нас. Вірю, що ми ще «нашу рідну Україну розвеселимо», – зазначив генерал-полковник Микола Балан.

Пам’ятні монети «Ой у лузі червона калина» водяться в обіг з 18 липня 2022 року.

Монету номіналом 10 гривень виготовлено зі срібла 925 проби, категорія якості карбування – «пруф», маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г, діаметр – 38,6 мм, тираж – до 5 000 штук (у тому числі – до 2 500 шт. у 2022 році).

Монету номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», маса – 16,5 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – до 250 000 штук (у тому числі – до 75 000 шт. у 2022 році, в сувенірній упаковці).

Придбати пам’ятні монети можна буде в банків-дистриб’юторів із продажу пам’ятних монет та сувенірної продукції: АТ АБ «УКРГАЗБАНК», АТ АБ «РАДАБАНК», АТ «ТАСКОМБАНК», АТ КБ «ПриватБанк».