Попри повномасштабне вторгнення Росії в Україну, ІТ-індустрія продовжує зростати. За останні п’ять місяців частка ІТ склала майже половину всього експорту послуг – 46%. Якщо динаміка буде триматися на такому ж рівні, обсяг експорту ІТ-послуг може сягнути $7 млрд надходжень до економіки у 2022 році. Ця сума вже перекриває збитки всіх цивільних аеропортів України. Про це в ході IT Media Club заявив Андрій Яворський, старший віцепрезидент зі стратегії та технологій GlobalLogic.

ІТ індустрія стала локомотивом всього експорту послуг України

Повномасштабна війна вдарила по експорту товарів та ключових галузях економіки, як металургія чи агропромисловість. Водночас експорт послуг залишився на рівні минулого року, оскільки IT-індустрія компенсувала падіння інших експортних послуг.

Так, у першому кварталі 2022 року експорт українських товарів упав на 20%. Падіння зафіксовано в таких категоріях, як чорні метали — 38%, продовольчі товари — 6%.

При цьому ІТ-послуги залишаються єдиною індустрією експорту послуг, що зросла упродовж п’яти місяців на 27%, свідчать дані «Опендатабот». Минулого 2021 року лідером експорту були транспортні послуги, а IT посіли друге місце.

«Експорт послуг залишається на рівні минулого року – 6,8 млрд доларів, оскільки IT індустрія тримає ці показники на довоєнному рівні, – зазначає Андрій Яворський. – Ми робимо для цього все можливе, утримуючи міжнародних партнерів та залучаючи нових зовнішніх замовників. Тільки GlobalLogic з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну по 5 травня 2022 року виплатила 97,7 млн ​​гривень податків».

В Україні масово відновлюються відкриті пропозиції для айтівців

«Через війну багато українців змушені шукати нову роботу. Вони хочуть стати частиною стабільної та перспективної галузі. Ми прагнемо допомогти у цьому, тому вперше від 24 лютого поновлюємо співпрацю зі спеціалістами початкового рівня – trainee. Всі охочі матимуть шанс розпочати свій кар’єрний шлях в IT-професії», – розповідає віцепрезидентка операцій GlobalLogic Анна Щербакова.

Зараз в Україні майже 13 тис. відкритих позицій в IT, при цьому в GlobalLogic – понад 340. Компанія продовжує залучати до співпраці інженерів і пропонувати можливості для професійного навчання та розвитку. Наприклад, нещодавно в GlobalLogic стартував IT Switch – онлайн-курс із менторами та тренерами компанії, під час якого учасники можуть отримати базові технічні знання для подальшого розвитку в ІТ. Долучитись до курсу можна і зараз.

Для подальшої ефективної роботи IT-галузі необхідна інфраструктурна стабільність, чітка законодавча взаємодія з клієнтами та стабільність людського капіталу. В GlobalLogic вважають, що надання дозволу на тимчасовий виїзд IT-спеціалістів за кордон дозволить їм займатися IT-проєктами, що неможливі у країні, де ведуться бойові дії. Нібито саме за таких умов IT-індустрія продовжить забезпечувати регулярне надходження валюти в економіку країни.