Полегшена операційна система ChromeOS Flex, огляд якої ми робили на початку року, розроблялася для продовження життєвого циклу старих комп’ютерів та ноутбуків з Windows, а також з macOS. На сьогодні компанія Google сертифікувала вже 295 таких машин та продовжує це робити, щоб збільшити перелік моделей з повною підтримкою всіх функцій.

Різниця між ChromeOS та версією Flex, на перший погляд, може бути невеликою для користувача, проте вона фундаментальна. Полегшена ChromeOS забезпечує доступ до інтерфейсу операційної системи на основі браузера Chrome та до вебдодатків, проте не має той самий рівень безпеки, шифрування, а також автоматичних оновлень BIOS чи UEFI.

Окрім того, в ChromeOS Flex немає підтримки Android-застосунків та магазину Google Play, в ній не працює Parallels Desktop та не вийде запустити Windows у віртуальній машині.

Більшість сертифікованих Google пристроїв мають без проблем виконувати всі основні функції, тож якщо ви знайшли у списку свій комп’ютер чи ноутбук, то можете спробувати вдихнути в нього друге життя, завантаживши ChromeOS Flex за цим посиланням.