На Вікіпедію щомісяця додають приблизно 17 000 нових статей, загальна ж їх кількість складає близько 6,5 мільйона. Новий інструмент від Meta на основі штучного інтелекту допоможе редакторам-волонтерам перевіряти інформацію, яка з’являється на ресурсі. 

Як повідомляється у дописі від AI-команди компанії, інструмент під назвою Sphere («Сфера») може сканувати тисячі джерел. У випадку, якщо бот не може підтвердити інформацію зі статті у наведеному джерелі, він знаходить і пропонує альтернативне. Таким чином машинне навчання допоможе масштабувати роботу редакторів-волонтерів, пропонуючи точні цитати та джерела.  

«Автоматизовані інструменти можуть допомогти знайти нісенітницю або твердження, яким бракує джерел. Однак допомогти редакторам визначити, чи дійсно джерело підтверджує інформацію, є значно складнішим завданням – тим, що вимагає глибини розуміння та аналізу  AI-системи», – йдеться у дописі.  

Інструмент «Sphere» з відкритим кодом випустили на Github. Кінцева мета його розробників – створити повноцінну платформу для редакторів Вікіпедії, щоб легше розв’язувати проблеми з цитуванням.

Побачити роботу інструмента на прикладі одного з фактів з Вікіпедії можна у відео, яке випустила команда Meta AI.