Під час наземного тесту пришвидшувача Super Heavy Booster 7, який має використовуватися в космічному кораблі SpaceX Starship, стався інцидент, що призвів до вибуху. Після початку випробування, точний характер і цілі якого не були озвучені, з надважкого пришвидшувача оснащеного 33 двигунами Raptor почала йти конденсована водяна пара, після чого стався потужний вибух.

Причини інциденту поки невідомі, як і його наслідки. По зовнішньому вигляду Super Heavy Booster 7 здається, що вибух не завдав пришвидшувачу значних пошкоджень.

«Так, насправді не добре. Команда оцінює пошкодження» – прокоментував інцидент у Твіттері генеральний директор SpaceX Ілон Маск.

Ракети, які використовують комбінації кріогенного палива/окислювача, такі як рідкий водень/рідкий кисень, зберігають ці гази в ізольованих контейнерах. Паливо зберігається при температурі понад 100 градусів нижче нуля, тож при збільшенні температури є ризик його випаровування та вибуху. На це вказав і сам Маск в іншому коментарі у Твіттері:

«Кріогенне паливо є додатковим викликом, оскільки воно випаровується, створюючи ризик вибуху в частково кисневій атмосфері, як на Землі» – пише Маск.

В залежності до пошкоджень, які отримав Super Heavy Booster 7, це може призвести до коригування планів SpaceX запустити Starship на орбіту вже цього року.