Компанія Ілона Маска SpaceX вперше за багато років розказала про велике оновлення Starship та показала, як буде виглядати система космічного запуску багаторазового використання. Вона складається з самого космічного корабля Starship та суперважкої ракети-носія.

SpaceX працює над тим, щоб зробити Starship повністю придатним для повторного використання для запусків на Місяць та Марс. Вибравшись за межі нашої планети, ракетний прискорювач відірветься і повернеться до своєї пускової установки, де в ідеалі буде захоплений вежею. Що стосується космічного корабля, то він піде до місця призначення, перш ніж повернутися на Землю.

Маск сказав, що ракета-носій проведе в повітрі шість хвилин, дві при підйомі та чотири для повернення. У майбутньому систему можна буде повторно використовувати кожні шість-вісім годин для трьох запусків на день. SpaceX каже, що створення багаторазової системи є «ключем до майбутнього, в якому людство досліджує зірки».

За словами Маска, ракета-носій Super Heavy має більш ніж вдвічі більшу тягу, ніж Saturn V, найбільшої ракети, яка коли-небудь летіла в космос. У поточній ітерації він має 29 двигунів Raptor, але в кінцевому підсумку може мати 33. Говорячи про ці двигуни, версія Raptor 2 є повним переробленням першого варіанта, коштує вдвічі дешевше і потребує менше деталей. На цей час компанія здатна виробляти п’ять-шість двигунів на тиждень, але заявляє, що зможе виробляти до семи Raptor 2 вже до початку наступного місяця.

Під час презентації Маск розказав, що запуск Starship може коштувати менше ніж $10 мільйонів за політ протягом двох-трьох років. Це значно менше, ніж запуск Falcon 9, який коштує близько $60 мільйонів.

SpaceX хоче запустити Starship зі свого заводу в Бока-Чіка, штат Техас, під назвою Starbase, де був створений прототип ракети. Ця ідея ще не отримала схвалення від Федерального управління авіації (FAA), і Маск сказав, що компанія не знає, як саме йдуть справи з агентством. Однак, скоріше за все, FAA надасть свою екологічну оцінку в березні. SpaceX також очікує, що ракета буде готова до того часу, а це означає, що перший орбітальний випробувальний політ Starship може бути вже на горизонті.